> > Lezing stadsbouwmeester Max van Aerschot

Lezing stadsbouwmeester Max van Aerschot

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-04-2014 - Max van Aerschot, stadsbouwmeester van de gemeente Haarlem, geeft op 17 april de lezing 'Stadsbouwmeester en metropoolregio' in Theater De Vest te Alkmaar.

Zuid-Kennemerland is een regio met een rijke stedenbouwkundige en bouwkundige historie. Haarlem is de vijfde monumentenstad van Nederland. Om in de toekomst de kwaliteit van bebouwing en openbare ruimte te behouden en/of te verbeteren is het noodzakelijk dat daar zeer zorgvuldig mee wordt om gegaan. Ymond, Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer maken een onlosmakelijk deel uit van de metropoolregio Amsterdam. Door de mobiliteit van inwoners en bedrijven zijn economisch verkeer, arbeidsmarkt, woningmarkt, vervoersnetwerken en de ruimtelijke samenhang verweven tot één woon-,werk- en leefsysteem of één daily urban system. De unieke eigenschappen van deze regio leveren een belangrijke bijdrage aan de metropolitane opgaven en bieden tal van nieuwe kansen. De vraag dient zich daarbij aan welk bestuurlijk systeem voor de meest optimale bestuursvorm zal zorg dragen en op welke wijze advisering zal gaan plaatsvinden. De stadsbouwmeester kan de noodzakelijke integrale processen verbinden en van inhoudelijke adviezen voorzien, gevraagd en ongevraagd. Naast de ‘waarom en wat vraag’ zal hij zich concentreren op de ‘waar vraag’ met maximale ruimtelijke kwaliteit. Het gaat met name om de bijdrage op inhoud over de gemeentegrenzen, collegeperiodes en domeinen / sectoren heen.

Max van Aerschot studeerde in 1989 af aan de Academie voor Bouwkunst te Amsterdam en startte in 1991 zijn eigen bureau. Zijn eenmanszaak groeide uit tot een gerenommeerd bureau aan de Jansstraat. Inmiddels heeft Van Aerschot vele projecten op zijn naam staan. Kenmerkend voor al zijn ontwerpen is het respect voor ruimte en de historie van elke plek. Naast zijn werkzaamheden als architect is hij als gastdocent verbonden aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem/TU-Delft en publiceert hij in vak- en cultuurmagazines. Sinds 2008 is Van Aerschot stadsbouwmeester van de gemeente Haarlem.

De lezing is georganiseerd door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar en start om 20 uur in Pleinzaal TAQA van Theater DE Vest, Canadaplein 2 te Alkmaar.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook