> > Recensie: Architectuurjaarboek 2013/14

Recensie: Architectuurjaarboek 2013/14

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-04-2014 - "Het idee dat elk nieuw project vorige projecten omver moet werpen, overbluffen, of overtroeven, hebben we vandaag ver achter ons gelaten."

tekst: Bart van Hoek / beelden uit het besproken boek

Met deze zin opent de inleiding van het nieuwe architectuurjaarboek dat vandaag is gepresenteerd in Rozet te Arnhem. Hiermee lijkt de redactie bestaande uit Tom Avermaete, Hans van der Heijden, Edwin Oostmeijer en Linda Vlassenrood een afkeer uit te spreken tegen spektakelarchitectuur van ontwerpers als MVRDV, OMA en UNStudio. Volgens de redactie zijn belangrijke thema's van het afgelopen jaar kleinschalige interventies, het refereren aan de traditie en de relatie tussen context en architectuur.

Het boek bevat drie essays. Tom Avermaete schreef over de eerder genoemde context in zijn essay "De context als project - Naar een andere relatie tussen gebouw en territorium." Volgens hem is de Nederlandse architectuur hard zoekende naar een andere benadering van de territoria die ze ontmoet en is dit een van de belangrijkste uitdagingen voor Nederlandse architecten in komende jaren. Hans van der Heijden behandelt de Nederlandse traditie aan de hand van twee voorbeelden: een woningbouwproject in het Limburgse Treebeek van Jo Janssen Architecten & Wim van den Bergh en De Glazen Boerderij in Schijndel van MVRDV.

Edwin Oostmeijer leverde een lezenswaardig artikel vol anekdotes. Hij vertelt naar aanleiding van zijn verblijf in het hotel van De Rotterdam van OMA / Rem Koolhaas over projectontwikkelaars Eichler en Geerlings. De eerste liet in de jaren zestig appartementengebouw The Summit in San Franscico bouwen. Net als De Rotterdam nu nam het gebouw destijds een belangrijke positie in de skyline van de stad in en is het opgebouwd uit een constructie met "alleen maar vloeren en glas." Geerlings was de opdrachtgever van Rem Koolhaas die in de jaren tachtig 2 flats in Groningen en in de jaren negentig een villa op de Holterberg liet ontwerpen. Oostmeijer is uiteraard kritisch over De Rotterdam: "Waar Eichler en Geerlings vooral persoonlijke opdrachtgevers waren, hebben hier redelijk anonieme ontwikkelaars drie legen hulzen besteld boven een plint."

Ook dit jaar selecteerde de redactie weer 30 zeer uitlopende projecten, zowel in stijl als schaal. Het aantal projecten waar de redactie uit kon kiezen was met 350 inzendingen fors minder dan de 500 van vorig jaar. Wat opvalt is dat er opnieuw helemaal geen aandacht is voor infrastructuur. Waar de woning- en kantoorbouw wordt beheerst door een grote crisis, wordt er veel geïnvesteerd in wegen, spoorlijnen, bruggen en viaducten. Op dit gebied werden vele ook architectonisch interessante projecten opgeleverd als bijvoorbeeld de nieuwe Nijmeegse stadsbrug van Laurent Ney en Chris Poulissen of Rotterdam Centraal van Benthem Crouwel, MVSA en West 8.

Bijna de helft van de bouwwerken in het jaarboek heeft een woonfunctie. Juist hier zijn de meest verrassende ontwerpen te vinden. Neem bijvoorbeeld het sculpturale schotsvormige bakstenen huis met zinken dak in Drenthe van het onbekende Nine Oaks. Of het houten Traphuis in Almelo van Onix, waarbij er tussen de verschillende "verdiepingen" 75 centimeter zit. Dit levert bijzondere ruimtelijke oplossingen op, zoals de vloer die als tafel voor de ondergelegen "verdieping" functioneert.

In het Jaarboek zijn de volgende projecten opgenomen: Gebouw Anton Eindhoven (Diederendirrix), Kraaipanschool Amsterdam (Architectenbureau Hoogeveen), woongebouw IJdock (Zeinstra van Gelderen Architecten), Treebeek Centrum (Jo Janssen Architecten & Wim van den Bergh), Berflo Es Zuid, woningbouw in Hengelo (korth tielens architecten), Wenzlauerstraat (M3H Architecten), Piushaven Tilburg (AWG architecten), Woonhuis Noordsleen (NINE OAKS), Het Klimhuis Almelo (Onix Architecten), Villa IJburg (Wingender Hovenier Architecten), Woonboerderij Friesland (Jelle de Jong Architecten), Studio Boot in Den Bosch (HILBERINKBOSCH architecten), Villa Kogelhof (Architectenbureau Paul de Ruiter), Leegkerk Groningen (AWG architecten), Koepel Overplaats Heemstede (Inbo), Secret Operation 610 (Rietveld Landscape / Studio Frank Havermans), Woonstudio Overschie (Franz Ziegler), RWZI Hilversum (Claus en Kaan Architecten), Post Zuid (Courage Architecten), Kantoren Schiedam (MVSA Architects), Mediahaven Amsterdam (V8 Architects), De Rotterdam (OMA), St. Nicolaaslyceum Amsterdam (DP6), A. J. Schreuderschool. Rotterdam Lombardijen (Korteknie Stuhlmacher), Victorschool Noordwijkerhout (KVDK), Rozet Arnhem (Neutelings Riedijk Architecten),Museum Kranenburgh in Bergen (Kraaijvanger), Het Hofbad Den Haag (VenhoevenCS architecture+urbanism), Fletcher Hotel Amsterdam (Benthem Crouwel) en De Glazen Boerderij in Schijndel (MVRDV).

Architectuur in Nederland - Jaarboek 2013-14 / Redactie: Tom Avermaete, Hans van der Heijden, Edwin Oostmeijer, Linda Vlassenrood / Vormgeving: Joseph Plateua / 176 pagina's / Afmeting: 32 x 24 cm / Nederlands en Engelstalig / Uitgever: nai010 / ISBN: 978-94-6208-115-4 / Prijs: 39,50 euro

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook