> > Recensie: Prototypen, het werk van Cepezed

Recensie: Prototypen, het werk van Cepezed

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-01-2008 - Een recensie van het boek Prototypen, het werk van Cepezed dat bij uitgeverij 010 is verschenen.

Enkele beelden uit het boek Prototypen. Vlnr. De cover met een detail van de trap in Twee de (Z)onder een kap woning, Westraven bij Utrecht, productontwikkeling: de IDES- en wingvloer en twee pagina's uit het hoofdstuk over Cepezed typolgieën.

Architectenbureau Cepezed neemt een geheel eigen plaats in in het Nederlandse architectenlandschap. Cepezed is een van de weinige Nederlandse bureaus met grote aandacht voor productonwikkelling, zoals de ontwikkeling van het sandwichpaneel voor de bouw. Daarnaast probeert het meer greep te krijgen op het bouwproces door het oprichten van coördinerend aannemer Bouwteam General Contractors en projectontwikkelaar Cepezedsystems. Afgelopen najaar verscheen het boek Prototypen over het werk van dit Delftse architectenbureau.

Het boek is onderverdeeld in drie thema's: product, proces en architectuur. De teksten worden begeleid door negen casussen waarin zowel individuele projecten als Westraven bij Utrecht als ook bijvoorbeeld drie industriële woningbouwsystemen uitgebreid aan bod komen middels tekst, impressies, foto's en details. Prototypen bevat teksten van negen auteurs. Het boek wordt ingeleid door Piet Vollaard, dertien jaar geleden schreef hij het eerste boek over Cepezed.

Jan Westra, oud werknemer Maarten Willems en Els Zijlstra schrijven over productontwikkeling en serieproductie. Menno Rubens van Cepezedsystems gaat met Ad Bisschops in op de rol van Bouwteam en Cepezedsystems in het deel Proces. In tegenstelling tot de andere delen is dit hoofdstuk spaarzaam van beeldmateriaaal voorzien. Het deel over Architectuur bevat teksten van Ed Melet, Ronald Schleurholts en Olof Koekebakker. De tekst van het nieuwe Cepezed directielid, Schleurholts, is verhelderend. Hij behandelt de steeds terugkerende aspecten in de ruimtelijke opbouw van de ontwerpen van Cepezed zoals zonering, serres en atria. Het beeldmateriaal werkt hierbij verhelderend. De verschillende typen gebouwen die door Cepezed zijn ontworpen worden naast elkaar getoond. Olof Koekebakker besluit het boek met een artikel over identiteit en image. Hij concludeert onder meer dat de neutrale, minimalistische gebouwen van Cepezed een eigen identiteit krijgen door ze te voorzien van gevelhoge logo's van het bedrijf.

Door de keuze voor verschillende auteurs die een relatief korte bijdrage leveren is het een goed leesbaar boek geworden dat het werk van Cepezed vanuit verschillende invalshoeken benadert. Toch komen diverse schrijvers met dezelfde referentieprojecten, zoals het Crystal Palace van Josesph Paxton. Het boek is uitgebreid van beeldmateriaal voorzien. In tegenstelling tot monografieën van sommige architecten die alleen foto's van het eindresultaat tonen komen in Prototypen ook schetsen en details aan bod. Het boek past bij een bureau als Cepezed, omdat het in gaat op de grote lijnen van projecten, maar ook inzoomt op de details.

Informatie: Prototypen. Het werk van Cepezed: product-proces-architectuur, redactie: Piet Vollaard, teksten: Piet Vollaard, Jan Westra, Maarten Willems, Els Zijlstra, Ronald Schleurholts, Ed Melet, Olof Koekebakker, Menno Rubbens en Ad Bisschops, vormgeving: Reynoud Homan, 272 pagina's, kleur en zwart/wit, ISBN 978 90 6450 631 0, prijs € 34,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook