> > Bouw ’s werelds grootste fietsenstalling in Utrecht

Bouw ’s werelds grootste fietsenstalling in Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-04-2014 - In Utrecht wordt 's werelds grootste fietsenstalling gebouwd. Het drie verdiepingen tellende fietsenparkeergebouw biedt straks plaats aan 12.500 fietsen.

De bouw is onderdeel van de revitalisatie van het Stationsgebied in Utrecht. Het vernieuwde Stationsplein Oost, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten te Rotterdam, zal de entree tot de stad Utrecht vormen. De fietsenstalling wordt gebouwd door BAM in opdracht van de gemeente Utrecht.

Boven de fietsenstalling wordt het nieuwe Stationsplein Oost gerealiseerd. Het Stationsplein wordt door arriverende reizigers betreden vanuit de Openbaar Vervoers-Terminal (OVT). Vanaf het Stationsplein kunnen reizigers ervoor kiezen om het vernieuwde winkelcentrum van Hoog Catharijne te betreden of om via de brede trappartijen aan de noord- en zuidzijde van het plein langs de nieuwe plinten van Hoog Catharijne de stad te bereiken. Het Stationsplein Oost wordt gemarkeerd door een iconisch dak dat zorgt voor een beschutte droogloop tussen de OVT en het vernieuwde winkelcentrum van Hoog Catharijne.

De opdracht aan BAM omvat in eerste instantie de realisatie van de bouwkuip en de Hoogstaande Openbaar Vervoers-baan (HOV) met viaduct, inclusief de realisatie van de spoorconstructie. De intentie is om tevens opdracht te verlenen voor de realisatie van de kelderbak en de fietsenstalling, diverse aansluitingen op bestaande gebouwen (OVT, Hoog Catharijne en drie tunnelaansluitingen), een constructieve plaat ten behoeve van het Noordgebouw, een constructieve plaat ten behoeve van het Voorzetgebouw Nieuw Hoog Catharijne, het dak, de installaties (voor onder meer elektriciteit en verlichting) voor de stalling en het plein en liftinstallaties en roltrappen. Daarnaast behoren de volledige terreinafwerking en pleininrichting tot de opdracht.

BAM start de uitvoering medio juni 2014. Het eerste deel op de plek van het inmiddels gesloopte taxiplatform zal begin 2016 gereed zijn; de complete voltooiing staat gepland in 2018.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook