> > Loozekoot van UNStudio over theater Spijkenisse

Loozekoot van UNStudio over theater Spijkenisse

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-05-2014 - Architectuur.ORG sprak met Gerard Loozekoot van UNStudio over het nieuwe theater De Stoep dat wordt gebouwd in Spijkenisse.

tekst: Bart van Hoek / beelden: UNStudio, Arup, moka-studio en Bart van Hoek

Spijkenisse is bezig met een ambitieuze vernieuwing van het stadscentrum. Sjoerd Soeters maakte het masterplan dat voorziet in nieuwe winkels, woningen en enkele publieke gebouwen. Als onderdeel van dit plan is eerder de nieuwe bibliotheek, De Boekenberg van MVRDV, voltooid. In 2008 won UNStudio de aanbesteding voor het nieuwe theater. Gerard Loozekoot prijst de gemeente en ontwikkelaars dat ze ondanks de crisis deze vernieuwing hebben doorgezet.

Het theater van UNStudio ligt op de hoek van een nieuwe gebiedsontwikkeling en maakt onderdeel uit van een groter, door UNStudio ontworpen ensemble, met een entertainmentcentrum, een supermarkt en parkeergarage. De laatste twee zijn al voltooid. Voor het entertainmentcentrum is de omgevingsvergunning aangevraagd. Het theater en deze gebouwen hebben dezelfde gevelbekleding.

Het theater is qua grootte vergelijkbaar met het feloranje Agora theater dat UNStudio in Lelystad realiseerde. UNStudio ontwierp een vloeiende vorm die de grote zaal van 656 plaatsen, de kleine zaal van 200 plaatsen, foyer en hoge toneeltoren omhult. De twee zalen zijn gedraaid ten opzichte van elkaar en volgen de hoek van het terrein. Voor het gebouw wordt een plein met waterpartij aangelegd. Loozekoot: "Het theaterplein zien we als derde zaal."

Volgens hem zijn de Nederlandse theaters beroemd om de goede logistiek, waaronder het expeditiegedeelte. Het theater is dan ook compact, mede door een verticale foyer. UNStudio paste deze typologie eerder toe in het Agora Theater te Lelystad (2002-2007) en het ontwerp voor het Dance Palace te St. Petersburg (2009-2016). Deze foyer werkt volgens Loozekoot heel goed: "Het observeren van mensen is een belangrijk onderdeel van theaterbezoek." Het idee voor deze foyertypologie komt uit eerdere museumontwerpen van UNStudio en wordt nu ook ingezet in kantoren, omdat daar de nadruk steeds meer komt te liggen op ontmoeten.

UNStudio heeft binnen het architectenbureau vier kennisplatforms (met als thema's duurzaamheid, programma / typologie, materialen, smart-parameter) opgezet. Loozekoot: "Hoe kun je als curator zorgen dat kennis over bijvoorbeeld typologieën binnen het bureau bewaard blijft?" Volgens hem is dit een interessante ontwikkeling waar nog veel potentie in zit. Zo organiseerde UNStudio met gevelspecialist Sorba workshops voor kennisuitwisseling. UNStudio werkt veel samen met dit bedrijf uit Winterswijk dat gevelbekleding maakt. UNStudio liet zien wat mogelijk was op het gebied van tekensoftware en scripting. Sorba toonde op zijn beurt hoe iets gemaakt kan worden met de machines in de fabriek.

UNStudio maakt een onderscheid tussen een Design Information Model waarin de randvoorwaarden van het ontwerp worden vastgelegd en het Building Information Model (BIM-model) dat in de uitvoering wordt gebruikt. Het eerste is door UNStudio opgezet in het softwarepakket Bentley voor de voorlopig en definitief ontwerp fases. Na de aanbesteding werd onder verantwoordelijkheid van IOB en VORM Bouw in Revit het BIM-model opgezet.

De akoestiek van de grote zaal is doorgerekend met auralisatie software. Door een model van de zaal en de te gebruiken materialen in te voeren kan de akoestiek op elke willekeurige plek in de zaal worden getest. Het zaalontwerp, waaronder de materialen, kan indien nodig worden aangepast. Loozekoot verwacht dat deze manier van werken in de toekomst nog verder zal worden ontwikkeld.

Het theatergebouw van UNStudio heeft een complexe vorm. Door enkele knikken in het dak te maken konden alle rondingen van het theater enkel gekromd blijven. Loozekoot: "Inmiddels weten we hoe we dit moeten maken." De glazen kap met stalen spanten boven het Grand Café en de foyer vormde de grootste uitdaging.

Het meest nieuwsgierig maakt de gevel van het theater. UNStudio koos voor een Alpolic gevel- en dakbekleding, een composietmateriaal dat is opgebouwd uit 2 lagen aluminium met daartussen een harde onbrandbare kern. Een deel van het dak en de gevel is geperforeerd en aan de paarse binnenzijde voorzien van LED-verlichting. De verlichting, waarvoor UNStudio de lotus bloem als referentie gebruikt, geeft aan dat er activiteiten zijn in het theater.

Volgens Gerard Loozekoot zijn hergebruik en demontabel bouwen de grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Fabrikanten moeten bereid zijn om materialen terug te nemen om bijvoorbeeld te recyclen. De ambitie zou moeten zijn om een compleet demontabel gebouw te ontwikkelen. Hij noemt ook de "social side of the sustainability" die gaat over de organisatie van gebouwen en hoe je bijvoorbeeld ontmoeting kan stimuleren of stress kan voorkomen. Volgens hem is ook deze culturele parameter belangrijk. In Qatar is bijvoorbeeld al een norm in ontwikkeling waarin deze factoren worden meegenomen.

Het theater wordt over enkele maanden bouwkundig opgeleverd. Op 9 oktober staat de officiële feestelijke opening van het theater gepland.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook