> > Recensie: Studio Leon Thier

Recensie: Studio Leon Thier

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-07-2014 - Afgelopen maand is een boek over het werk van Studio Leon Thier uit Den Haag verschenen.

de omslag en beelden uit het besproken boek

Leon Thier was architect-directeur en mede-eigenaar van Atelier PRO. In de 17 jaar dat Thier verbonden was aan het architectenbureau groeide het van 15 tot 70 medewerkers en realiseerde diverse grootschalige projecten in Nederland. Zo ontwierp Thier met Hans van Beek en René Hoek de Haagse Hogeschool naast station Den Haag HS.

In 2007 richtte Leon Thier zijn eigen architectenbureau op. Thier wilde niet weer opnieuw een groot architectenbureau opbouwen en besloot samenwerkingsverbanden aan te gaan met bijvoorbeeld architecten|en|en en HET architectenbureau.

Het boek is vooral een catalogus van de projecten die het bureau in de afgelopen 7 jaar heeft ontworpen. Na een korte inleiding en visie volgen 38 projecten met elk een omschrijving, enkele beelden en een citaat van een betrokkene als een opdrachtgever. Wat opvalt is de grote verscheidenheid aan projecten, van een villa bij Bleiswijk, ondergrondse parkeergarages in Leiden en Den Bosch, een groot bakstenen woongebouw in de Tilburgse Spoorzone, de prijswinnende Politieacademie in Apeldoorn en de helaas nog niet gerealiseerde verplaatsing van Van Klingerens jeugdherberg Ockenburgh naar de Leyweg in Den Haag.

Enkele projecten uit de Atelier PRO tijd komen terug in de vorm van verbouwingen of uitbreidingen. Studio Leon Thier ontwierp bijvoorbeeld de verbouwing van de bibliotheek van de Haagse Hogeschool en de uitbreiding van het kantoor van Loyens en Loeff in Amsterdam.

Studio Leon Thier verbouwde ook een voormalige school in Den Haag Zuidwest tot cultureel centrum Zuid 57. Het architectenbureau is er zelf gevestigd. De school uit 1957 is oorspronkelijk ontworpen door Sjoerd Schamhart, een van de oprichters van Atelier PRO.

Het boek over Studio Leon Thier is een mooi verzorgde uitgave. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en een persoonlijke kijk op het ontwerp van de projecten. Enige kritiek op de uitgave is dat enkele teksten in het boek wat neutraler hadden gemogen.

Informatie: "Studio Leon Thier - 2007-2014, de tijd vliegt" / Tekst: Leon Thier / Grafisch ontwerp: inopdrachtvan / 240 pagina's / Uitgever: Studio Leon Thier / ISBN: 978-90-822319-0-8 / Prijs: 24,95 euro

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook