> > Start bouw Wiener & Co in Amsterdam

Start bouw Wiener & Co in Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-11-2014 - Op het eiland Oostenburg in Amsterdam Centrum is de bouw gestart van het woningbouwproject Wiener&Co.

Arons en Gelauff ontwierp het concept met appartementenblokken en waterwoningen voor ontwikkelaar Heijmans Vastgoed / Terra Ontwikkeling. Dit concept is in een open ontwerpproces met omwonenden, Stadsdeel Centrum en aannemer Heijmans Woningbouw uitgewerkt tot een bouwklaar plan.

Oostenburgereiland, en speciaal het terrein van Wiener & Co, heeft een historie van werven en scheepshellingen. Het ontwerp voor de nieuwbouw sluit aan bij dat karakter. Het plan is georganiseerd rondom een schakeling van "hellingen" en "hoven". Via deze openbaar toegankelijke groene hoven worden de woningen bereikt en de hellingen bieden toegang tot het water van de Oostenburgergracht. Het plan bevat 74 koopwoningen variërend van compacte appartementen tot ruime waterwoningen met een eigen afmeerplek voor de boot. Alle huizen hebben zeer grote buitenruimten en bewoners delen met elkaar de prachtige groene hoftuin. Voor het ontwerp van de tuin tekende landschapsarchitect Hosper. Het gebied is autovrij dankzij de parkeergarage onder de hof.

De waterwoningen aan de Oostenburgergracht hebben een oriëntatie haaks op het water, geïnspireerd op de oude wervenstructuur. Ze zijn zo geschakeld dat op de plaats waar vroeger de scheepshellingen lagen nu de buurt toegang krijgt tot het water. De waterwoningen hebben een gevelbekleding van afwisselend koper en zink. Op de hoek aan de gracht ligt een klein blokje met zeven loft-appartementen. Deze grenzen direct aan het bestaande bomenplein met volwassen platanen, en kijken uit op de Ezelsbrug. Ook langs de Oostenburgervoorstraat komen appartementen, in twee stoere pakhuis-achtige gebouwen. Deze gebouwen passen bij de maat en schaal van de bestaande bebouwing in de straat. Langs de straat wordt de begane grond verlevendigd door commerciële ruimten en entreehallen. Twee van deze hallen liggen aan de smalle doorgang van de straat naar de openbare binnenhof. Aan het hof liggen op de begane grond gezinswoningen met een groot terras. Op de verdiepingen hebben de appartementen riante balkons die bijna drie meter uitkragen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook