> > Start bouw Óscar Romerocollege Dendermonde

Start bouw Óscar Romerocollege Dendermonde

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-11-2014 - De bouw van de uitbreiding van het Óscar Romerocollege in het Belgische Dendermonde is begonnen. Het ontwerp is van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA).

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege omvat twee nieuwe onderwijsgebouwen: een lesgebouw en een sportgebouw. De bestaande speelpleinen worden uitgebreid met twee nieuwe pleinen. Een nieuwe, overdekte promenade loopt van de locatie naar de binnenstad van Dendermonde. De route verbindt bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar en voert de leerlingen langs verschillende pleinen. In totaal omvat de nieuwbouw 4.100 m².

Het ontwerp brengt veel daglicht in het gebouw waardoor bezoekers contact houden met de omgeving. Het daglicht komt tot in het hart van het schoolgebouw zodat de lokalen van twee zijden volop daglicht krijgen. “Een goed verlichte werk- en studieplek is plezierig werken en verhoogt de productiviteit,” zegt Rien Trouborst, senior-architect bij dJGA.

In het hart van het nieuwe schoolgebouw is de looproute verbonden met een ruimte waarin een doorgaande trap alle lagen verbindt. Deze trap voert bezoekers omhoog langs alle verdiepingen met onderweg steeds een ander uitzicht op de omgeving van het gebouw. De flexibele opzet van het onderwijsgebouw maakt het toekomstbestendig. Zo is het mogelijk om lokalen gemakkelijk om te bouwen voor meer studieplekken.

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege beschikt over duidelijke zichtlijnen op de Onze Lieve Vrouwekerk. “We wilden de katholieke roots van het Óscar Romerocollege in het ontwerp op een subtiele wijze verwerken. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat er vanuit het schoolgebouw steeds zicht is op de Onze Lieve Vrouwekerk,” aldus Maurits Algra, directeur-architect bij dJGA.

De verbinding tussen de pleinen en de promenade van het onderwijsgebouw met de binnenstad van Dendermonde zorgt ervoor dat de nieuwbouw naadloos aansluit bij het historisch centrum van de Belgische stad.

Het nieuwe gebouw van het Óscar Romerocollege is wordt mogelijk gemaakt door de publiek-private samenwerking van Scholen van Morgen. Dit bouwprogramma omvat de nieuwbouw van 165 scholen in België, waarvan dJGA er negen ontwerpt. De verwachting is dat de nieuwbouw van alle 165 scholen in 2017 gereed is. Scholen van Morgen heeft al meer dan 40 bouwwerven opgestart.

DJGA is verantwoordelijk voor het architectonisch en bouwkundig ontwerp, de bouwkundige uitwerking en detaillering van de vaste inrichting. De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege wordt uitgevoerd door aannemer THV Jan De Nul – Van Laere, die ook het onderhoud doet van het bestaande schoolgebouw. Het nieuwe schoolgebouw wordt naar verwachting in april 2016 opgeleverd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook