> > TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015

TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-09-2015 - De Rietveldprijs 2015 wordt toegekend aan TivoliVredenburg met Herman Hertzberger en Patrick Fransen van Architectuurstudio HH i.s.m. Jo Coenen Architects & Urbanists, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs en Pieter Bannenberg van NL Architects.

De jury onder leiding van Jacob van Rijs (MVRDV) koos unaniem voor het nieuwe muziekgebouw. ‘TivoliVredenburg getuigt ervan dat lef en visie niet tot een nostalgisch verleden horen, maar nog altijd bestaan. Het laat ook zien dat de creatieve daad een architectuur oplevert, die een even wezenlijke als verrassende bijdrage levert aan het leven, de beleving en de bruikbaarheid van de grote stad.’

De jury kent een eervolle vermelding toe aan de Anne Frankschool in Transwijk van Mecanoo en een groot compliment voor de Kop van Lombok van Architectenbureau Marlies Rohmer architecten.

‘Is TivoliVredenburg een gebouw of een stad in een stad? Is het nieuwbouw of een vorm van hergebruik en transformatie? Het is alles tegelijk en dat maakt dit muziekcentrum met zijn vijf concertzalen even fascinerend als eigentijds. Het gebouw is opgezet als ministad, een symbolische voortzetting van de publieke ruimte, met roltrappen en bruggen als straten, met een foyer als stadsplein op de zesde verdieping.

Dat het mooiste onderdeel van het oude gebouw, de zogenaamde grote zaal met zijn mooie akoestiek en iconische interieur, is opgenomen in de nieuwbouw is een sterk onderdeel van het project. Daardoor is TivoliVredenburg niet alleen van de nieuwe en de toekomstige generatie bewoners en bezoekers, maar ook van de oudere generaties, voor wie aan het oude Vredenburg dierbare herinneringen kleven.

De jury heeft veel respect voor het genereuze gebaar om het spreekwoordelijke ‘architectenego’ opzij te zetten en voor de concertzalen samen te werken met Jo Coenen voor popzaal Ronda, met NL Architects voor de vlakke vloerzaal Pandora en met Thijs Asselbergs voor jazz-zaal Cloud Nine. Hierdoor heeft elke zaal zijn eigen unieke, klassieke dan wel extravagante karakter en de samenwerking heeft in hoge mate bijgedragen aan het avontuurlijke interieur. Tegelijk borduurt TivoliVredenburg met een twist voort op de visie waar Hertzberger altijd voor heeft gestaan, namelijk dat een gebouw niet alleen draait om de buitenkant, om het gevelbeeld, maar vooral om het leven tussen en buiten de muren. De diversiteit van architectuur in de stad aan pleinen en stegen is binnen de muren van het gebouw voortgezet.

Anders dan het oude Vredenburg is in het huidige muziekcentrum veel aandacht besteed aan de wisselwerking tussen stad en gebouw. Van binnen zijn de uitzichten op de stad weergaloos, van buiten steken de zalen door de schil, waardoor het gebouw ook voor de passant ‘leesbaar’ en begrijpelijk is. In de avond is het gebouw feestelijk verlicht.

Complex en compact, non proven, uniek, voor vele doeleinden geschikt, een gebouw dat het stedelijk leven op talrijke manieren stimuleert en in de toekomst blijft stimuleren.’

Wilt u de keuze van de jury kracht bij zetten, of gaat uw voorkeur uit naar een van de andere projecten? Tot 30 september 2015 kan iedereen nog zijn stem uitbrengen op één van de acht geselecteerde projecten. De winnaar van de publieksprijs blijft een verrassing tot de prijsuitreiking.

Op zondag 25 oktober wordt de Rietveldprijs 2015 feestelijk uitgereikt in TivoliVredenburg. Tijdens de uitreiking wordt tevens bekend gemaakt welk project de RTV Utrecht Publieksprijs wint. Bij de prijsuitreiking wordt ook de tweejaarlijkse Rietveldprijspublicatie gepresenteerd.

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk project in de stad Utrecht. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacob van Rijs (co founder MVRDV en visiting professor aan de Faculteit Architectuur van de Technische Universität München), Eric Frijters (co founder FABRIC en lector Future Urban Regions namens de zes Nederlandse Academies van Bouwkunst), Jan Bakers (Bakers Architecten) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift en voormalig kunstcriticus De Volkskrant).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook