> > Expositie over LEVS in ABC te Haarlem

Expositie over LEVS in ABC te Haarlem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-09-2015 - Op donderdagmiddag 24 september wordt om 17.00 uur de expositie ‘Twee werelden, één gedachte’ geopend in het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Hierin plaatsen LEVS architecten de projecten die zij in Nederland en Europa doen naast hun werkzaamheden in het Dogon-gebied in Mali.

De tentoonstelling brengt de verschillen en overeenkomsten in beeld: “We kunnen nog veel van elkaar leren,” zegt LEVS.

Op de expositie staat een bakstenen muur uit hartje Amsterdam, maar ook de aanzet tot een gemetselde aardestenen koepel in een Dogon-dorp in Mali. Klei versus aarde, recht versus rond, stad versus woestijn; en toch zijn beide muurtjes gemaakt vanuit dezelfde ontwerpfilosofie. Voor beide is vakmanschap nodig, kennis van grondstoffen, inzicht in de lokale cultuur, gevoel voor esthetiek en oog voor wat de samenleving nodig heeft.

Met de tentoonstelling ‘Twee werelden, één gedachte’ spiegelt LEVS hun werk in Europa aan dat in Afrika. Ze laten zien hoe zij vooral geen ‘Dutch Design’ willen exporteren, maar ter plekke werken aan contextgebonden ontwerpen. Hun scholen, huizen en restauraties in het magische gebied langs de Biandagara-klif tonen een andere wereld. Toch zitten in de aanpak van de uiteenlopende opgaven veel overeenkomsten. En van de verschillen leren ze graag: “Door elkaar een spiegel voor te houden kun je elkaar verder brengen,” zegt LEVS-partner Adriaan Mout. “Ons werk in Mali leert ons relativeren, weer goed naar de basis te kijken en naar de puurheid van het echte maken. In Afrika doe je meer met minder, dat kan zeer verfrissend werken.”

LEVS wordt geleid door Marianne Loof, Adriaan Mout en Jurriaan van Stigt. Deze expositie valt samen met hun 25-jarig bestaan, waarin zij een keur aan nieuwbouw-, herbestemmings- en restauratieprojecten realiseerden en veel stedenbouwkundige plannen maakten. Met hun architectuur willen zij bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving, het onderwijs en de economie. Die maatschappelijke betrokkenheid is zichtbaar in hun werk in verschillende culturen; deze expositie laat op een inspirerende manier zien hoe zij tegen hun vak aankijken.

LEVS is nu ook in Haarlem en Heemstede actief: ze werken momenteel aan fase 2 van het Scheepmakerskwartier aan het Spaarne en aan nieuwe terraswoningen en appartementen in de haven van Heemstede.

De expositie in het ABC Architectuurcentrum Haarlem (Groot Heiligland 47, Haarlem) wordt op 24 september 17 uur geopend en loopt tot en met 29 november.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook