> > MVRDV draagt archief over aan Het Nieuwe Instituut

MVRDV draagt archief over aan Het Nieuwe Instituut

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-10-2015 - MVRDV en Het Nieuwe Instituut ondertekenen vandaag een contract over de overdracht van het oudere deel van het archief van het Rotterdamse architectenbureau.

Het contract bevat tevens een intentieverklaring over de overdracht van de recentere projecten. Het archief wordt de komende jaren door Het Nieuwe Instituut publiekelijk toegankelijk gemaakt.

Voor Het Nieuwe Instituut is het archief van MVRDV een bijzonder geval, het is het eerste archief in het Rotterdamse instituut dat voornamelijk digitaal is. Toen het bureau in 1993 werd opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries begon het al snel ontwerpen op de computer te maken en voor de tijd moderne visuele middelen te gebruiken voor presentaties.

MVRDV is heel anders bezig met het archief dan wij uit het perspectief van erfgoedbeheer gewend zijn’ zegt Suzanne Mulder, die de overdracht uit naam van Het Nieuwe Instituut begeleid. ‘Als wij spreken over waardering en selectie, en over behoud en beheer spreken zij over algoritmes en zoekmachines die het archief zouden moeten ontsluiten. Het Nieuwe Instituut gaat deze aanwinst dan ook als pilot gebruiken voor het toekomstige born digital beleid .’

MVRDV draagt de eerste 400 van de huidige 680 projecten over. Ambitie is niet om alles in de collectie op te nemen maar genoeg om de ontwikkeling van het bureau op de voet te kunnen volgen. Projecten die overgaan zijn onder meer de Villa VPRO, de Silodam of de Markthal Rotterdam, maar ook theoretische projecten gebaseerd op data, een vroege fascinatie van MVRDV: Metacity Datatown, Pig City of 3D City Cube.

‘Wij hebben gesprekken gehouden met diverse musea over de hele wereld en zullen ook delen van het archief elders onderbrengen, maar juist omdat ons archief digitaal is biedt het ons de mogelijkheid om in Het Nieuwe Instituut tenminste de projectboeken van alle projecten onder te brengen. Dat is een echte schat voor onderzoekers,’ zegt Jacob van Rijs, architect en medeoprichter van MVRDV.

MVRDV draagt nu ongeveer 8 terrabyte over, tevens talloze maquettes en een deels papieren archief uit de eerste jaren. Op een later tijdstip zal de rest van het archief en presentatiemaquettes die het bureau voorlopig wil houden overgaan. Om de ontsluiting mogelijk te maken heeft MVRDV een donatie gedaan. Naar aanleiding van deze overeenkomst vond gisterenavond een evenement plaats in Het Nieuwe Instituut.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook