> > Visie LOLA voor Internationaal Park in Den Haag

Visie LOLA voor Internationaal Park in Den Haag

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-11-2015 - Deze week presenteert het Haagse college de visie om de Scheveningse Bosjes, de Waterpartij en het Westbroekpark met elkaar te verbinden in een groot Haags stadspark: het Internationaal Park.

beelden: LOLA

De drie parken krijgen – in fases – een grote opknapbeurt. Deze visie is door LOLA landscape architects en Kessels Kramer, in samenwerking met de Gemeente Den Haag, ontwikkeld en uitgewerkt in een ambitiedocument.

Wethouder Boudewijn Revis (Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte): “In het hart van de Internationale Zone liggen drie prachtige groengebieden met ieder een bijzonder, eigen karakter: het landschap bij de Waterpartij, de ruige Scheveningse Bosjes en het tuinkarakter van het Westbroekpark. Die drie gebieden liggen nu –ogenschijnlijk toevallig- naast elkaar en zijn amper met elkaar verbonden. Dat willen we veranderen. We hebben de ambitie om van deze groengebieden een aantrekkelijk park voor de Internationale Zone te maken”.

Door de drie gebieden beter met elkaar te verbinden, kunnen ze gezamenlijk op de kaart worden gezet als bestemming voor bewoners en bezoekers: een echt Haags stadspark. Onder de werktitel 'Internationaal Park’ ontstaat een groene schakel in de Internationale Zone, die meer behelst dan de som der delen.

Dit wordt bereikt door enerzijds betere fysieke verbindingen te creëren, zoals een onderdoorgang voor voetgangers, fietsers en flora en fauna in de B.M. Teldersweg, een betere padenstructuur en de aanleg van een verbindende hoofdroute van ongeveer vijf kilometer (‘rondje door het park’). Ook komen er herkenbare parkentrees. Zo is er het idee voor het terugplaatsen van het tolhek aan de Scheveningseweg. Dit illustreert hoe het verleden als inspiratiebron fungeert. Anderzijds wordt de communicatie over wat het gebied allemaal te bieden heeft, verbeterd zodat mensen de drie parken als gecombineerde bestemming ervaren.

Om ervoor te zorgen dat het groen in het park kwalitatief verbetert, is een grootschalige opknapbeurt nodig. De inzet is om meer bos te creëren, met meer beplanting, bomen die groter kunnen groeien en meer variatie in dier- en plantensoorten. De plannen voorzien daarnaast in een structurele verhoging van het onderhoudsniveau. Dit met behoud van de verschillende karakters van de drie parken.

Het park wordt onderverdeeld in zones. In bepaalde zones kunnen bezoekers genieten van de stilte en de natuur. In andere delen van het park kunnen het hele jaar door activiteiten en kleinschalige evenementen georganiseerd worden. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een grote speelvijver waar kinderen in de zomer kunnen badderen en waar in de winter geschaatst kan worden. Andere ideeën zijn: een plek voor een food festival met een kleinschalig muziekprogramma, een restaurant waar je kunt lunchen met uitzicht op de Waterpartij, buitensporten in het park, wandelen langs een kunstroute of gewoon genieten van de herfstbladeren in het bos. Iedereen kan te zijner tijd activiteiten voorstellen.

Het park bevindt zich in het hart van de Internationale Zone en wordt omgeven door topattracties als het Vredespaleis, het gemeentemuseum en Madurodam. Daarom hanteert de gemeente voorlopig de werktitel ‘Internationaal Park’ voor de geplande investeringen in het groen en de aanleg van bruggen en paden. Dit overkoepelend aan de al bestaande parknamen, niet ter vervanging.

Voor het stadspark is € 6,5 miljoen beschikbaar voor de periode tot en met 2020. Hiermee wil de gemeente de eerste belangrijke ingrepen betalen, zoals de onderdoorgang Teldersweg, de verbetering van de padenstructuur, de waterspeelplek en een eerste impuls in het groen.

In het concept-ambitiedocument, gemaakt door LOLA landscape architects, reclamebureau KesselsKramer en de Gemeente Den Haag, staat de visie voor de verbinding van de drie parken tot een groen icoon van de stad, is deze week vrijgegeven voor consultatie.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook