> > Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-10-2016 - In het museum Bronbeek op het gelijknamige landgoed aan de oostrand van Arnhem is een tentoonstelling te zien over de koloniale architectuur van Charles (1882-1949) en Richard Schoemaker (1886-1942).

De tentoonstelling getiteld “Van KNIL-militair tot meester-architect. De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker” is samengesteld door Jan en Maria van Dullemen. Dr. Jan van Dullemen publiceerde in 2010 het boek ‘Tropical Modernity’ over Charles Wolff Schoemaker.

De broers werden aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda opgeleid bij de Genie van het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL). Ze gingen beiden als architect in Nederlands Indië werken. Ze gaven les aan zowel de Technische Hogeschool Bandoeng als aan de Technische Universiteit in Delft.

De expositie bestaat vooral uit panelen met tekst en beeld. Er worden twee maquettes getoond: van het Paleis van den Legercommandant (1918), een ontwerp van Richard Schoemaker en Villa Isola in Bandung (1934) van Charles Wolff. Dit laatste project is een opvallende verschijning met zijn opbouw uit verschillende cilinders.

Het in Bronbeek getoonde werk laat een sterke invloed van zowel art deco als de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright zien. Het Indonesische klimaat heeft uiteraard ook invloed op de vormgeving van de gebouwen, zo worden dakgoten weggelaten, omdat deze toch de hevige regenval niet kunnen verwerken. In sommige projecten worden daken met een grote hellingshoek toegepast.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 maart 2017 in Museum Bronbeek, Velperweg 147 Arnhem.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook