> > Lezing Wim Quist in het Nederlands Architectuurinstituut

Lezing Wim Quist in het Nederlands Architectuurinstituut

24-11-2005 - Wim Quist is voormalig rijksbouwmeester en architect van een groot aantal markante gebouwen in Nederland waaronder de "Berenplaat" in Rotterdam, het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en de IJburgbrug te Amsterdam.

Hij zoekt naar de essentie van het architectonische ontwerp. Slechts voor een deel liggen hier rationele keuzen aan ten grondslag, het merendeel is irrationeel. Wim Quist (1930) spreekt in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) over deze creatieve processen, de rol van het toeval en de verantwoordelijkheid van de architect. Ook de rol die de tijd hierin speelt is belangrijk: volgens Quist kan een gebouw pas op zijn meerwaarde worden beoordeeld als het tenminste een jaar in gebruik genomen is. De hedendaagse behoefte om bij oplevering te willen scoren leidt tot een vormwil en een effectbejag waarin het vak verdwijnt, aldus Quist.

De lezing vindt plaats op 8 december om 17.30 uur in het NAi ter Rotterdam. Zie voor meer informatie de website van het NAi. In de reeks architect@nai spreekt iedere tweede donderdag van de maand een architect uit de na-oorlogse periode over prangende thema's, vergeten fascinaties en bijzondere ontwikkelingen. Na Wim Quist volgen: Jan Hoogstad (12 januari 2006), Cees Dam (9 februari 2006), Kees Rijnboutt (9 maart 2006), Wytze Patijn (13 april 2006) en Frans van Gool (11 mei 2006).

Al op 28-jarige leeftijd, nog voor hij afstudeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, ontving Wim Quist de Prix de Rome. Van 1974 tot 1979 was hij rijksbouwmeester. Met zijn benoeming startte een nieuwe periode in het architectuurbeleid van het Rijk die tot op heden voortduurt. Voor Quist was naast het inschakelen van veel avant-garde ontwerpers, ook een sterkere accentuering van de stedenbouwkundige component van belang. Daarbij werden lijnen gelegd naar de toen zeer actuele stadsvernieuwingsoperaties. Via nieuwbouwprojecten, maar ook door het restaureren en revitaliseren van monumenten.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook