> > Nieuwbouw voor het Nationaal Toneel in Den Haag

Nieuwbouw voor het Nationaal Toneel in Den Haag

28-04-2005 - Het Nationaal Toneel krijgt een nieuw gebouw, achter de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het ontwerp voor de nieuwbouw is van het Haagse architectenbureau Atelier PRO.

De gemeente Den Haag betaalt de bouwkosten van 7 miljoen euro. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de plannen goedgekeurd en ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Het gebouw van Het Nationale Toneel, één van de grote toneelgezelschappen van Nederland, dat dateert uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, is te klein en heeft te kampen met veel achterstallig onderhoud. Verbouwen zou duurder zijn dan nieuwbouw, reden waarom tot sloop en nieuwbouw is besloten. Naast kantoorruimte en opslag zijn in het ontwerp twee repetitieruimtes opgenomen. Een daarvan kan worden gebruikt als kleine zaal met 150 stoelen. De kantine, die ook als foyer gebruikt kan worden, ligt aan de straat en brengt licht en levendigheid in deze nu gesloten gevelwand. Tegenover de horizontale wand van het ministerie van Financiën zorgt het verticaal accent van de entree voor het nodige tegenwicht.

Eind dit jaar wordt begonnen met sloop van de huidige huisvesting aan de Schouwburgstraat. De nieuwbouw zal naar verwachting medio 2007 gereed zijn.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook