> > Recensie: New European Architecture 2009-10

Recensie: New European Architecture 2009-10

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-12-2009 - Hans Ibelings en Arjan Groot richtten in 2004 het Europese architectuurtijdschrift A10 op. Zeventig correspondenten in verschillende Europese landen berichten sindsdien zes keer per jaar over architectuur in A10.

Van boven naar beneden: de cover met een afbeelding van de bloemenmarkt (Barce- lona / Willy Müller Architects) en pagina's met het Guillemins station te Luik van architect Santiago Calatrava Valls en een woningbouwcomplex in Paris van architect Édouard François.

In 2007 verscheen het eerste jaaroverzicht in boekvorm, het A10 New European Architecture Yearbook. Het derde, eind november verschenen, jaarboek van A10 is uitgegeven door Sun Architecture. Zij zullen vanaf heden intensiever samenwerken. Sun Architecture is met onder andere A10 de nieuwe online boekwinkel Architecturebooks gestart.

Een 200 meter lange en 18 meter hoge loopbrug in Kew Gardens tussen de boomtoppen, een woningcomplex met traditioneel ogende huizen in Parijs en een kleurige bloemenmarkt in Barcelona. In het A10 jaarboek wordt een enorme verscheidenheid aan gebouwen getoond. Net als in het tijdschrift A10 ligt de nadruk niet op sterarchitecten, die al in vele andere publicaties voorbijkomen. Noch worden bouwwerken van Amerikaanse of Japanse architecten die werk in Europa realiseren besproken. A10 focust zich hier op lokale architecten, wiens werk nog niet uitgebreid is gepubliceerd.

Naast 20 projecten bevat het New European Architecture Yearbook 2009-10 vier reviews, drie essays en twee interviews. In de vier "Reviews" komen lang verwachte projecten als het Guillemins station te Luik van architect Santiago Calatrava Valls en het Porsche Museum van Delugan Meissl aan bod. Ze worden besproken aan de hand van de vele publicaties over de dit jaar opgeleverde gebouwen. De essays zijn van de hand van Hans Ibelings, Kirsten Hannema en Vesna Vučinić. Hannema bespreekt de kredietcrisis en de gevolgen voor de architectenbureaus. Haar verhaal wordt geïllustreerd door de spookstad Sesena ten zuiden van Madrid en een grafiek van Powerhouse Company waarin de bouw van wolkenkrabbers wordt afgezet tegen beursindexen Dow Jones index en Nikkei. Vučinić behandelt de steeds vaker voorkomende opgave van transformatie van bestaande gebouwen als bunkers, hangars, pakhuizen, watertorens en hele havengebieden. Deze gebouwen krijgen nieuwe functies. Hans Ibelings beschrijft het werk van architecten als Rapp+Rapp, Claus en Kaan, David Chipperfield, Caruso St John, Biq, Huiswerk en anderen met de term "Realisme". Het interview met Matija Bevk gaat over de stand van de hedendaagse Sloveense architectuur. Didier Rebois wordt geinterviewd over de Europese architectuurprijsvraag Europan die nu twintig jaar bestaat.

New European Architecture Yearbook 2009-10 is een interessante publicatie voor iedereen die zich wil laten verrassen door nieuwe gebouwen in Europa. De korte "Reviews" en het artikel van Vesna Vučinić over transformatie van het bestaande zijn boeiende aanvullingen op de twintig projecten.

A10 European Architecture Yearbook 2009-10 / redactie door Hans Ibelings en Kirsten Hannema / vormgeving: Arjan Groot / Engelstalig / 160 pagina's / prijs: €39.50 / ISBN: 978-9085-069881

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook