> > Publicaties Adri Duivesteijn

Publicaties Adri Duivesteijn

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-10-2008 - Politicus en bestuurder Adri Duijvestijn kreeg op 17 oktober de Rotterdam Maaskant Prijs 2008. Naast de bij deze prijs behorende publicatie verscheen De Almere Principles, een publicatie geschreven door Duijvestein met de van Cradle to cradle bekende William Mc Donough.

De covers van beide publicaties.

Leerlingkok Duivesteijn werd begin jaren zeventig actief in de Jongeren Aktiegroep Schilderswijk en wijkberaad Schilderswijk-Kortenbosch. Hij richtte de wijkkrant De Schilderwijker op. Na lidmaatschap van de Haagse gemeenteraad werd Adri Duivesteijn er wethouder (1980-1989). Daarna was hij directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (1989-1994), lid Tweede Kamer en lid van de parlementaire enquĂȘtecommissie Bouwnijverheid van de Tweede Kamer. Nu is Duivesteijn wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen in Almere.

Hij ontving de Rotterdam Maaskant Prijs 2008 voor zijn onvermoeibare bijdrage aan de ontwikkeling van de architectuur. Onderdeel van de prijs is het boek "Bij de gratie van conflict - Bouwen, wonen en sturen in het tijdperk van de stuifzandsamenleving". Voor "Bij de gratie van conflict" vroeg Adri Duivesteijn aan Ed Taverne (emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) een essay te schrijven. Taverne omschrijft de ontwikkeling op het gebied van stedelijke vernieuwing, wonen en particulier opdrachtgeverschap. In het laatste deel beschrijft hij een staalkaart aan vormen waarop in Almere woningen worden gerealiseerd, waaronder particulier en collectief opdrachtgeverschap. Hiervoor heeft met name Duivesteijn zich ingezet.

Als extra is een DVD opgenomen, de heruitgave van het boek "Het Haagse Stadhuis. Bouwen in een Slangenkuil" van Duivesteijn en Fred Feddes, inclusief de raadsvergadering van 6 juli 1989 waarin tot de bouw van het stadhuis werd besloten.

In "De Almere Principles" wordt door Duivesteijn en Mc Donough voortgebouwd op The Hannover Principles, ontwerprichtlijnen die Michael Braungarten en Mc Donough in 1993 opstelden voor deze stad. De zeven principles die zij voor Almere omschrijven: koester diversiteit, verbind plaats en context, combineer stad en natuur, anticipeer op verandering, blijf innoveren, ontwerp gezonde systemen en mensen maken de stad.

Informatie: Bij de generatie van conflict / Auteur: Ed Taverne, inleiding Adri Duivesteijn / Vormgeving: Joost Swarte / Uitgeverij SUN-Trancity / 118 pagina's / ISBN: 978-90-8506-651-4. - De Almere Principles / Auteurs: Adri Duijvestein, William McDonough en Fred Feddes / Uitgeverij: Thoth / 80 pagina's / ISBN: 978-90-6868-483-4.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook