> > Recensie: Rietvelds Universum

Recensie: Rietvelds Universum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-11-2010 - 2010 is het Rietveldjaar. Eind vorige maand opende de tentoonstelling "Rietvelds Universum" in het Centraal Museum te Utrecht. Tegelijk verscheen de gelijknamige catalogus.

Beelden uit het besproken boek.

Rietvelds Universum is het resultaat van onderzoek dat sinds 2006 is gedaan om een volledig beeld van het werk van Rietveld te krijgen. Twaalf auteurs hebben meegewerkt aan de publicatie. Rietvelds Universum is geen chronologisch overzicht van het werk van Rietveld. Die verscheen in 1992 al in de door het Centraal Museum uitgegeven catalogus "Gerrit Th. Rietveld - 1888-1964".

Rietvelds Universum beschrijft daarentegen een aantal diverse verrassende onderwerpen, zoals de introductie van kunstmatige verlichting in de architectuur, de banden van Nederlandse architecten met de Russische constructivisten, het gebruik van B2-betonblokken en Rietvelds betrokkenheid bij het Philipspaviljoen voor de Expo van 1958 in Brussel. Toch komen ook zijn twee bekendste ontwerpen uitgebreid aan bod: de Rood blauwe leunstoel en het Rietveld Schröderhuis.

Voor bouwkundigen en architecten is het interessant dat wordt ingegaan op de bouwtechniek. In "Platte daken en open hoeken" beschrijft Hielkje Zijlstra hoe Rietveld omging met de detaillering van dakranden en open, transparante hoeken. Zo streefde hij naar gladde gevelvlakken, die niet met een zichtbare dakrand werden beëindigd. Deze dakranddetails bleken lastig te maken en vertoonden al snel gebreken.

De catalogus plaatst Rietveld in zijn tijd en omschrijft de banden met zijn collega architecten in bijvoorbeeld "Rietvelds netwerk in Utrecht" en "Rietveld en het schrijven van architectuurgeschiedenis". Ondersteund door veel beeldmateriaal schets "Rietvelds Universum" het beeld van een veelzijdig architect en ontwerper.

Informatie: Rietvelds Universum / Redactie: Rob Dettingmeijer, Marie-Thérèse van Thoor en Ida van Zijl / Vormgeving: Lesley Moore / Geïllustreerd (kleur en zw/w)| Paperback / 272 pagina's / Formaat: 22 x 24 cm / Nederlandse editie / Uitgever: NAi Uitgevers / ISBN 978-90-5662-745-4 / Prijs: € 39,50 / Engelse editie / ISBN 978-90-5662-746-1 / Prijs: € 47,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook