> > Inzending KCAP en NEXT voor A101 prijsvraag

Inzending KCAP en NEXT voor A101 prijsvraag

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-01-2011 - KCAP Architects&Planners en NEXT Architects presenteren hun inzending voor de A101 Block City Masterplan Competition in Moskou. Aan deze besloten prijsvraag deden vier teams mee KCAP/NEXT, MVRDV, Hilmer+Sattler+Albrecht en EDDEA. De competitie werd gewonnen door EDDEA uit Sevilla.

De inzending van KCAP Architects&Planners en NEXT Architects.

De prijsvraag vroeg om een visie op een deel van een nieuwe stad voor 320.000 inwoners die ten zuiden van Moskou moet verrijzen. Deze ontwikkeling is onderdeel van het A101 project van Masshtab Development Company. Binnen dit totaal is ‘Block City’ de eerste uitwerking van een 157 ha groot deelgebied.

Leidend voor de uitwerking van dit deelgebied is het ‘block city concept’ geïntroduceerd door de curator van de prijsvraag Bart Goldhoorn met Alexander Severdlov. Het concept richt zich op het combineren van de voordelen van standaardisatie met de kwaliteiten van plaatsgebonden ontwerpen. Dit wordt bereikt door uit te gaan van standaard blokmaten die specifiek kunnen worden ingezet en ingevuld. Op z’n minst 80% van de blokken in het A101-project zullen een standaard blokmaat krijgen.

Het ontwerp van KCAP/NEXT is getiteld ‘100% Block City’ en is gebaseerd op de kwaliteiten van de locatie en het omringende landschap. 100% Block City gaat niet over iconografische sterarchitectuur maar gaat over de architectuur van het allerdaagse, architectuur die zorgdraagt voor een prettige leefomgeving. In het centrum is plek voor “haute culture” architectuur maar het gaat om het ontwikkelen van de omliggende “Prêt-à-porter” wijken.

Het plan biedt een alternatief voor de monotone en sombere laat-socialistische woningbouw. 100% Block City biedt een optimistische, hoogwaardige en comfortabele dagelijkse omgeving waarbij individuele elementen, mede door nauwkeurig omschreven vormgevingsstrategieen, bijdragen aan de harmonie van het geheel.

Het ontwerp combineert de verschillende stedelijke typologieën – het standaard bouwblok, de strokenbouw en torens - waardoor de voordelen van deze verschillende types ten volle benut worden en de nadelen tegen elkaar kunnen worden weggestreept. ”Door een generiek stedelijk grid over de locatie te superpositioneren leggen en de belangrijke groenstructuren te vatten in groene ”blokken ontstaat een bijzondere relatie tussen stad en landschap. De groene blokken volgen de logica van de stad in het grid maar sluiten gelijktijdig aan op de grotere stedenbouwkundige en landschappelijke structuren,” zegt Ruurd Gietema, stedebouwkundige en partner van KCAP.

De strategie achter 100% Block City kan zich aanpassen aan de onzekerheid van de toekomst. Het masterplan toont een flexibele aanpak die in staat is om te reageren op de demografische en economische ontwikkelingen. “Het infrastructuursysteem en het evenwicht tussen stedelijke en groene blokken staat garant voor een stad die “compleet” is in elke fase van haar ontwikkeling,” zegt Marijn Schenk, architect en partner van NEXT architects.

De A101 Block City Masterplan Competition is gelijktijdig met de A101 Urban Block competition gehouden, een open prijsvraag gewonnen door de Architekten Cie.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook