> > Afscheidssymposium Wytze Patijn

Afscheidssymposium Wytze Patijn

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-01-2011 - Vandaag nam Wytze Patijn met een symposium officieel afscheid als decaan van de Faculteit Bouwkunde. Patijn kijkt graag vooruit en stelde bij zijn afscheid de toekomst centraal. Achtereenvolgens gaven Winy Maas, Rudy Stroink, Jo Coenen en Patrick van der Klooster ieder vanuit hun eigen rol een visie op de toekomst van de architect.

Volgens Winy Maas (Hoogleraar Architectonisch en Stedenbouwkundig ontwerpen TU Delft, BK en medeoprichter MVRDV), kent de architectuur zelf verschillende crises; architectuur is onder andere traag, is slechts één van de specialisme binnen de bouwkolom en is niet origineel. Belangrijke aspecten, maar wat een veel belangrijker opgave in de architectuur is, zijn de echte crises; honger, armoede, het milieu.

Maas nodigt de architect van vandaag uit om zijn verantwoordelijkheden niet uit de weg te gaan; ben en blijf nieuwsgierig, durf risico te nemen ook al betekent dit dat je soms een fout besluit neemt, wees entrepreneur, creëer je eigen mogelijkheden.

Rudy Stroink (directeur TCN Properties) meent dat de rol van de overheid, de particuliere opdrachtgever en de architect sinds de economische crisis totaal is veranderd. Deze crisis, waar we overigens uit opkrabbelen, maakt dat we bouwprojecten vanaf nu totaal anders moeten gaan aanpakken. De grote projecten komen nooit meer terug. De opgaven zullen vooral in hergebruik zitten, het interieurontwerp zal daarmee een veel grotere rol krijgen. Evenals Maas nodigt hij de architect uit om zelf initiatief te nemen tot het ontwikkelen van nieuwe producten, die een antwoord zijn op de veranderende behoefte

Transformatie is de opgave stelt Jo Coenen (hoogleraar Restauratie & Interventie TU Delft BK en directeur Jo Coenen & Co Architecten), niet allen binnen de architectuur maar ook binnen stadsontwikkeling. Via stedenbouwkundige projecten en als supervisor in verschillende Europese steden komt hij tot het inzicht dat de complexiteit van de vraagstukken vraagt om een versterkte rol van de architect als integrator tussen de specialisten die de verschillende belangen vertegenwoordigen. Kortom, de architect slaagt alleen als hij samenwerkt met andere vakgebieden en zich opstelt als expert binnen de samenwerkingsverbanden.

Als enige niet-architect gooit Patrick van der Klooster (directeur Stichting Air) het over een heel andere boeg. Communicatie is een van de belangrijkste aspecten die een architect zich eigen zou moeten maken, én processen sturen. Een architect die claimt dat hij regisseur is van de maatschappelijke opgave, kan dat alleen maar doen vanuit kennis en kunde. Het gaat over groepsdynamiek, het spel tussen waarheid en belang. 3.000 mensen opleiden als visionair architect is onzin, kijk naar de vaardigheden van de verschillende mensen en help die ontwikkelen.

Ondanks de zeer uiteenlopende presentaties, komt een aantal aspecten bij alle sprekers terug; hergebruik als opgave, samenwerken binnen alle disciplines van de bouwkolom en zelfs daarbuiten, entrepreneur en expert zijn binnen je vakgebied. Hoe de toekomst van de architect er ook uit zal zien, het blijft een enerverend beroep dat steeds aan verandering onderhevig zal blijven.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook