> > Recensie: Palladio, de villa en het landschap

Recensie: Palladio, de villa en het landschap

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-05-2011 - In de 16e eeuw werd het achterland van Venetië, de Veneto, opnieuw ontwikkeld tot landbouwgebied. Uit die tijd stammen ook de landbouwvilla's van architect Andrea Palladio (1508-1580). Het bekendste is de alzijdig symmetrische Villa Rotunda bij Vicenza.

Recent verscheen bij uitgever Thoth een boek over deze landbouwvilla's: "Palladio, de villa en het landschap". Het boek is onderdeel van het onderzoeksprogramma Architectuur en Landschap van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Auteurs Smienk en Niemeijer maakten in opdracht van Clemens Steenbergen en Wouter Reh de publicatie. Het laatste duo was eerder verantwoordelijk voor Ontwerpen met Landschap en de Polderatlas van Nederland.

Zoals de titel suggereert gaat de aandacht van Smienk en Niemeijer vooral uit naar de relatie van de villa's met het omliggende landschap. Na een zeer korte inleiding in het werk van Palladio en een uitgebreide geschiedenis van de Veneto worden 10 villa's van Palladio uitgebreid besproken. Van de 29 villa's die hij in de Veneto ontwierp bestaan er nog 18.

Met actuele (lucht)foto's, tekeningen en een uitgebreide analyse in woord en beeld worden de villa's en het omringende landschap in kaart gebracht. Hierin wordt ook verwezen naar eerdere studies, zoals Rudolf Wittkowers geometrische schema's van Palladio's woningen. Daar de nog bestaande woningen afwijken van door Palladio in zijn boeken Quattro Libri gepubliceerde tekeningen zijn ze opnieuw in kaart gebracht. 11 Nederlandse architectenbureaus hebben de tekeningen van Palladio's villa's gemaakt.

Ordening, structuur en hiërarchie staan centraal in Palladio's werk. In de symmetrische landbouwvilla's komen het woonhuis en boerenbedrijf samen. De centrale woonruimte staat op een verhoging, vanwaar men uitzicht op omringend landschap heeft. De voorgevel wordt bekroond door een fronton.

"Palladio, de villa en het landschap" is interessant voor een ieder die geïnteresseerd is in de villa's van Andrea Palladio en het landschap van de Veneto.

Informatie: Palladio, de villa en het landschap / Auteurs: Gerrit Smienk en Johannes Niemeijer / Nederlandstalig (Eng. editie: Birkhäuser ISBN 978303460714) / Gebonden / Formaat 24 x 29 cm / 160 pagina's / Prijs: € 39,90 / ISBN: 978 90 6868 560 2.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook