> > Mecanoo ontwerpt ROC Noorderpoort Stadskanaal

Mecanoo ontwerpt ROC Noorderpoort Stadskanaal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-07-2011 - Mecanoo architecten heeft de architectenselectie gewonnen voor een nieuwe (V)MBO vestiging van Noorderpoort school voor beroepsonderwijs in Stadskanaal.

ROC Noorderpoort Stadskanaal van buiten en binnen. Van boven naar beneden: De voorzijde, de achterzijde met fietsenstalling en sportvelden, de foyer, praktijkruimte bouw, de patio en ontwerp-diagrammen (Beelden: Mecanoo).

De Noorderpoort vestiging in Stadskanaal biedt onderwijs aan 1300 leerlingen in de sectoren Techniek, Gezondheidszorg en Zakelijke dienstverlening. Het gebouw krijgt 8.500 m² vloeroppervlak

Centraal in de school ligt het atrium met een royale tribunetrap. Het is de belangrijkste ontmoetingsplek en vormt de hoofdontsluiting van alle verdiepingen. Hier presenteren de verschillende afdelingen zich met hun etalages die een inkijkje bieden in de verschillende studierichtingen.

ROC Noorderpoort krijgt twee verdiepingen. Het schoolgebouw wordt bekroond door een houten volume boven de open gevel met veel glas.

Noorderpoort Stadskanaal is geen traditionele school, maar een moderne onderwijsomgeving waar theorie en praktijk vloeiend in elkaar overlopen.

Vernieuwend is de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en instellingen. Wooncorporatie Lefier, SSPB Praktijkcentrum Bouw, opleidingsbedrijf InstallatieWerk Noord en Witec fijnmechanische techniek participeren in het gebouw, zodat een multifunctioneel complex ontstaat. Zij treden op als partners om in de toekomst (technisch)beroepsonderwijs in de regio te behouden en in onderlinge samenwerking te versterken. Daarnaast maken diverse sportverenigingen gebruik van faciliteiten in het schoolgebouw, waaronder de kleedruimtes en de kantine met het grote buitenterras.

Op het gebied van duurzaamheid wordt gestreefd naar een BREEAM Very Good score. Om dit te bereiken worden warmtekoudeopslag in de bodem, duurzame materialen en een helofytenfilter voor waterzuivering ingezet.

De bouw van de school in Stadskanaal start in 2012. Het gebouw zal in 2014 in gebruik worden genomen.

Mecanoo heeft veel scholen op haar naam staan, waaronder het Sterrencollege in Haarlem (2011), het Da Vinci College in Dordrecht (2007) en het Isala College in Silvolde (1995). Het Delfste architectenbureau werk aan onder meer het Amsterdam University College, de Calvijn vestiging het Groene Hart in Barendrecht en de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Het laatste is in aanbouw, begin deze maand werd het hoogste punt bereikt.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook