> > Hoogste punt nieuwbouw Erasmus MC

Hoogste punt nieuwbouw Erasmus MC

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-09-2011 - Morgen vieren Erasmus MC en Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC het bereiken van het hoogste punt in de nieuwbouw. De nieuwe toren telt 30 verdiepingen en is met 120 meter net iets hoger dan de bestaande (witte) faculteitstoren van OD 205. De totale nieuwbouw duurt nog tot 2017.

De hoge toren is gebouwd met behulp van een zogenaamde ‘hijsloods’, een bouwtechniek die nu voor de tweede maal in Nederland is toegepast. Een hijsloods is een soort 'fabriek' die bovenop de vierde etage van de kantoortoren werd gebouwd: een platform met overkapping waarbinnen alle werkzaamheden plaatsvonden. Binnen deze loods werden de prefab gevelelementen omhoog gehesen en geplaatst, de liftkernen en schachten opgetrokken en de verdiepingsvloeren gestort. Als de etage klaar was duwde de loods zichzelf als het ware omhoog en kon de volgende etage gebouwd worden. Voordelen van het gebruik van een hijsloods zijn grotere veiligheid voor de medewerkers en minder hinder door weersomstandigheden. Dankzij de constante omstandigheden en een uitgekiend productieproces is het gelukt om per week een etage te bouwen. De hijsloods is inmiddels gedemonteerd met behulp van een grote rupskraan, die met zijn giek 180 meter de lucht in reikt. De afwerking aan de binnenkant van de nieuwe toren is in volle gang. Begin 2013 kan de toren in gebruik worden genomen. Er zullen voornamelijk kantoorfuncties worden gehuisvest. Direct naast de hoge toren is de lagere toren voor laboratoria gerealiseerd.

Begin 2012 start de bouw van bouwdeel West, waarin patiëntenvoorzieningen zoals poliklinieken, dagbehandeling en verpleegafdelingen een plaats zullen krijgen. In 2017 wordt de gehele nieuwbouw van het Erasmus MC opgeleverd. In totaal omvat de door EGM architecten ontworpen nieuwbouw van het Erasmus MC circa 185.000 m² bruto vloeroppervlakte: een nieuwe stadswijk in de binnenstad van Rotterdam. Architect prof.ir. Bas Molenaar: “Het witte nieuwbouwcomplex vormt een baken van rust in de omliggende stad.”

Rust, ruimte en privacy voor de patiënt, maar ook ruimte voor contact met naasten of medepatiënten zijn belangrijk in het ontwerp. De patiënt staat centraal. Bij de ontwikkeling van de nieuwbouw is nadrukkelijk gekozen voor het patiëntenperspectief. De inrichting wordt zorgvuldig en sfeervol vormgegeven. Een comfortabele, gezonde en veilige omgeving voorkomt onnodige stress en heeft een positief effect op het natuurlijk herstel van de patiënt. Dit is tevens een belangrijke aanleiding om in de nieuwbouw alleen eenpersoons patiëntenkamers te realiseren.

Fred Reurings, projectdirecteur Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten): “De nieuwbouw van het Erasmus MC verloopt voorspoedig. We zijn trots op het bereiken van het hoogste punt en de positieve sfeer op het project. We verwachten op dezelfde manier door te kunnen gaan, zodat het Erasmus MC de nieuwbouw van de toren begin 2013 kan betrekken”.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook