> > Recensie: 100 en 1 ideeën

Recensie: 100 en 1 ideeën

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-11-2011 - Bij Uitgeverij Thoth is het boek "100 en 1 ideeën die de bouwkunst veranderden" van auteur Richard Weston verschenen.

Richard Weston is hoogleraar aan de universiteit van Cardiff en schreef boeken over de architecten Aalto Aalto en de Jørn Utzon. In "100 en 1 ideeën die de bouwkunst veranderden" behandelt hij in chronologische volgorde voor de bouw en architectuur belangrijke uitvindingen, bouwelementen, bouwmaterialen, tekentechnieken en architectuurtheorie. Elk onderwerp wordt op twee pagina's toegelicht in tekst en beeld.

Zo kom je concrete onderwerpen als het materiaal staal, de lift en perspectivische projectie tegen. Verder achterin het boek komt de nadruk meer te liggen op architectuurstromingen als postmodernisme en deconstructivisme en ideeën of uitspraken van architecten als Minder is meer / Less is more van Mies van der Rohe. Informatief is bijvoorbeeld het item over proportie met de Gulden Snede en Le Corbusiers Modulor.

Tijdens het lezen van "100 en 1 ideeën die de bouwkunst veranderden" vraag je je af waarom deze onderwerpen de 100 invloedrijkste zijn. Waarom is een idee als "Plooi" opgenomen (met als voorbeeld de Public Library in Seattle van OMA), maar ontbreekt de bekende gebouwvorm Blob?

"100 en 1 ideeën die de bouwkunst veranderden" presenteert de onderwerpen middels informatieve teksten en mooie beelden. Door de beknopte opzet en de zeer brede onderwerpkeuze kan het boek niet echt fungeren als het beoogde naslagwerk.

Informatie: 100 en 1 ideeën die de bouwkunst veranderden / Auteur: Rchard Weston / Gebonden uitgave / Afmetingen: 21 x 27 cm / 216 pagina's / kleur / Uitgever: Uitgeverij Thoth / Prijs: 29,90 / ISBN: 978 90 6868 582 4.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook