> > Recensie: De transformatie van het schoolgebouw

Recensie: De transformatie van het schoolgebouw

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-08-2011 - Hoe kunnen bestaande schoolgebouwen worden aangepast tot "kindcentrum" met ruimte voor kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang? Deze vraag kreeg de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft van het Netwerkbureau Kinderopvang.

In de "Transformatie van het schoolgebouw" zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Centraal staan de ontwerpen van studenten voor drie locaties en de plandocumentatie van 20 bestaande scholen.

Voor de plandocumentatie zijn 20 scholen geselecteerd uit de afgelopen 90 jaar. Ze zijn voorzien van een overzichtelijke isometrie met functieaanduiding, een overzicht van het gerealiseerde programma met vloeroppervlakten en een beschrijving van architectonische en stedenbouwkundige aspecten. De Nederlandse situatie diende als uitgangspunt, er zijn slechts enkele scholen uit het buitenland opgenomen, waaronder ontwerpen van Aldo Rossi, Ernst May en Arne Jacobsen.

De studenten hebben ontwerpen gemaakt voor drie locaties: Basisschool De Balans van de Architekten Cie in VINEX-wijk Leidschenveen, waarbij gevraagd wordt om uitbreiding voor buitenschoolse opvang, basisschool de Schutte in Biggekerke, waarbij wordt gevraagd om een oplossing voor de krimpende school en nieuwe ruimte voor het dorpshuis en de nieuwbouw in de Jordaan voor een basisschool en buitenschoolse opvang. Bij de studentenplannen valt op dat de transformatieopgave niet centraal staat. Zo vroeg de locatie in de Jordaan om nieuwbouw en het schoolgebouw in Biggekerke werd door de studenten zelf niet geschikt geacht voor transformatie. Alleen de Balans in Leidschenveen bleef over als transformatieopgave. Het ontwerp van Maarten de Werk laat de flexibiliteit van het bestaande gebouw zien. In zijn ontwerp krijgt de plattegrond een compleet andere indeling, loodrecht op de bestaande structuur.

Extra informatie over bouwen voor kinderen vindt de lezer in een reeks artikelen over gebruik van kleuren voor kinderen en klimaat van schoolgebouwen en nieuwe vormen van investeren in en financieren van schoolgebouwen. Niet alle teksten hebben even veel te maken met het onderwerp. Zo schrijft Lilliane Geerling over het realiseren van een kindvriendelijke omgeving in woonwijken in het stadscentrum.

"De transformatie van het schoolgebouw" biedt veel en soms gedetailleerde informatie over het ontwikkelen van centra voor kinderen, van een tekortkoming in NEN-norm 1089 "Ventilatie voor Schoolgebouwen" tot globale programma's in de projectdocumentatie.

Informatie: De transformatie van het schoolgebouw / Redactie: Sien van Dam, Sussanne Komossa en Lidwine Spoormans / 174 pagina's / Uitgever: Uitgeverij Thoth / ISBN: 978-90-6868-581-7 / Prijs: € 29,50 (De publicatie is verkrijgbaar via internetwinkels, in het najaar ligt het boek in de boekwinkel).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook