> > Recensie: Elmar Berkovich 1897-1968

Recensie: Elmar Berkovich 1897-1968

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-01-2012 - De Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS) heeft een monografie over meubelontwerper en interieurarchitect Elmar Berkovich (1897-1968) uitgebracht.

Drie ontwerpen van Berkovich: De Schouwburg te Eindhoven, een bar voor het schip MS.Randfontein en Toiletkastje B244 uit 1933.

De Hongaar Berkovich begon zijn carrière bij het Amsterdamse Metz & Co waar hij tot na de Tweede Wereldoorlog zou blijven. Dit vooruitstrevende bedrijf liet door Gerrit Rietveld een glazen dakpaviljoen ontwerpen waar het spraakmakende tentoonstellingen organiseerde met werk van J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Mart Stam, Marcel Breuer en Alvar Aalto.

Berkovich ontwierp voor Metz & Co meubels, lampen en interieurs. Hij maakte moderne functionele stalen buismeubelen en later meubels in rotan en hout. Hij liet zich niet leiden door strenge stijlopvattingen. Vakmanschap en precisie zijn kenmerkend voor zijn werk.

In 1947 verhuisde hij naar Eindhoven en ging werken als esthetisch adviseur voor Philips. Nieuw was dat hij ook kleurontwerpen maakte voor de vestigingen van het bedrijf in binnen- en buitenland.

In 1959 stopte hij bij Philips en realiseerde als freelance ontwerper vele grote opdrachten. Het belangrijkste project uit deze periode is het ontwerp voor het interieur van de Stadsschouwburg te Eindhoven (1964).

Berkovich naam is niet erg bekend, omdat hij een groot deel van zijn carrière werknemer was van eerst Metz & Co en later Philips. Toch worden op veilingen regelmatig meubels onder zijn naam aangeboden. De samenstellers willen met de oeuvrecatalogus in het boek duidelijkheid scheppen welke ontwerpen aan Berkovich kunnen worden toegeschreven.

"Elmar Berkovich - Meubelontwerper en interieurarchitect (1897-1968)" geeft een mooi overzicht van het leven en werk van deze veelzijdige maar onbekende ontwerper. Het omvangrijke oeuvre wordt in deze publicatie op een toegankelijke manier gepresenteerd.

Informatie: Elmar Berkovich (1897-1968) Meubelontwerper en interieurarchitect / auteurs: Harry Broekman en Madeleine Lim / 192 pagina's / geïllustreerd / Uitgever: BONAS / ISBN: 978 90 76643 51 9 / Prijs 29,- euro

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook