> > Recensie: Monografie Atelier Kempe Thill

Recensie: Monografie Atelier Kempe Thill

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-09-2012 - Recent is een omvangrijke monografie van het in Rotterdam gevestigde architectenbureau Atelier Kempe Thill verschenen. Hier een recensie van deze uitgave van Hantje Cantz Verlag.

In 2000 vestigden de Oost-Duitse architecten André Kempe en Oliver Thill zich in Nederland. In de afgelopen 12 jaar ontwierp Atelier Kempe Thill eenvoudig ogende woongebouwen met grote glaspuien en een aantal onderscheidende publieke gebouwen als de witte Franz Liszt Concertzaal in Oostenrijk of het door heggen omhulde Nederlands paviljoen voor de internationale tuinbouwtentoonstelling IGA in Rosstock, Duitsland.

Het boek is georganiseerd rond drie belangrijke thema's voor het architectenbureau: woningbouw, publieke gebouwen en hergebruik.

Het eerste thema is wellicht het belangrijkste thema voor het bureau, het krijgt in ieder geval de meeste aandacht. De ingrediënten voor hun woningbouwprojecten zijn steeds hetzelfde: een betonnen, met tunnelkisten vervaardigde, hoofddraagconstructie bekleed met grote glazen puien rond een bijzondere binnenruimte. Voorbeelden zijn het Drugshotel in de Bijlmer (2007-2012) en Hiphouse in Zwolle (2005-2009) rond een collectief atrium; woningbouw in Osdorp (2001-2008) en Zilverzijde te Den Haag (2007-2008) rond een parkeergarage met op het dak tuinen.

Kempe en Thill constateren dat door steeds hogere eisen (onder andere op het gebied van duurzaamheid) de bouwkosten enorm toenemen en dat door de overheersende neoliberale politiek van de afgelopen jaren de budgetten van sociale woningbouw onder druk staan.

Ook constateren ze dat een groot deel van het bouwbudget naar de gevel gaat, een van de weinige elementen waarmee de architect zich nog kan onderscheiden.

Door te spelen met de afmetingen van de standaard tunnelkiststructuur beperken zij het geveloppervlak om met een beperkt budget toch nog een hoogwaardige gevel te realiseren. Het interieur van deze gebouwen bestaat doorgaans uit eenvoudige, sobere, materialen.

Atelier Kempe Thill is met zijn oprichters van Duitse origine vanaf het begin internationaal georiënteerd. Al in een vroeg stadium ontwierpen ze gebouwen in Duitsland en Oostenrijk. Deze ontwikkeling kreeg nog een extra impuls door de absurde aanbestedingseisen in Nederland voor publieke opdrachten. Om voor andere opgaven dan woningbouw in aanmerking te komen doet het bureau met succes mee met buitenlandse prijsvragen. In aanbouw is nu bijvoorbeeld het Parlement voor de Duitstalige gemeenschap in Eupen, België.

De monografie van Atelier Kempe Thill is een informatief boek met vele teksten over bijvoorbeeld de ontwikkeling van het architectenbureau, de politieke condities waaronder het bureau moet werken en de meertalige staf. Uiteraard maakt een projectoverzicht, met vele tekeningen, de foto's van Ulrich Schwarz en een uitgebreide toelichting het boek compleet.

Informatie: Atelier Kempe Thill / Teksten: Kersten Geers, Kaye Geipel, André Kempe, Johannes Kuehn, Wilfried Kuehn, Simona Malvezzi, Pier Paolo Tamburelli, Oliver Thill, Pier Vittorio Aureli, Gestaltung von Heimann und Schwantes / Taal: Engels en Duits / 392 pagina's / Afmetingen: 24,70 x 30,70 cm / Uitgever: Hantje Cantz Verlag / ISBN 978-3-7757-3302-1

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook