> > Recensie: Dom van der Laan in Waasmunster

Recensie: Dom van der Laan in Waasmunster

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-10-2012 - Architect en monnik Dom Van der Laan ontwierp in de jaren zeventig de nieuwbouw voor abdij Roosenberg bij het Vlaamse plaatsje Waasmunster. Het 775 jarig bestaan van de abdij was aanleiding voor een nieuwe publicatie over zijn werk.

Het boek en foto's van het Klooster van Mariazusters van Franciscus en de Abdij Roosenberg

Bossche School architect Dom van der Laan ontwierp sobere architectuur in baksteen waarin de maatverhouding volgens het door hem geïntroduceerde Plastisch Getal centraal staat.

Dom van der Laan werd in 1972 gevraagd een nieuwe abdij bij Waasmunster te ontwerpen. Dit gebouw is interessant omdat hij een aantal nieuwe ideeën van zijn architectuurtheorie in dit klooster heeft verwerkt, met name op het gebied van de stedenbouwkunde. Het gebouw is georganiseerd rond twee binnenhoven. Een rechthoekige kerktoren en een achthoekige kerkzaal steken boven het tweelaags complex uit.

Behalve dit klooster ontwierp Van der Laan een directeurswoning (1984-1987) en het klooster van Mariazusters van Franciscus (1978-1981) in Waasmunster. Deze gebouwen, en het werk van enkele andere Bossche School architecten in deze Vlaamse plaats, zijn opgenomen in de gebouwengids van de publicatie "Dom van der Laan in Waasmunster". Het boekje vertelt over de geschiedenis van de abdij Roosenberg, de maatvoering volgens het Plastisch Getal en de stedenbouwkundige context van het plan.

Het formaat en layout van "Dom van der Laan in Waasmunster" is vergelijkbaar met de eerdere publicaties van Hilde Haan en Ids Haagsma over Bossche School architectuur: "Gebouwen van het Plastisch Getal" en "Gebouwen van Jan de Jong." "Dom van der Laan in Waasmunster" is een informatieve en waardevolle aanvulling op de eerdere uitgave van het tijdschrift Thematismos over hetzelfde onderwerp.

Informatie: Dom Van der Laan in Waasmunster / Redactie: Ids Haagsma / Teksten: Caroline Voet, Dick Pouderoyen en Henri Raemdonck / Uitgeverij Architext / Ingenaaid / 96 pagina’s, in kleur / ISBN: 978 90 5105 0479 / Prijs: € 12,95

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook