21-01-2013 - Kern van Community Architecture is meer zeggenschap van de eindgebruiker. In het boek “Community Architecture in Nederland” wordt het gepresenteerd als een oplossing voor de crisis in de woningmarkt.
Het boek presenteert 7 casestudies met daarin meer of minder invloed van de eindgebruiker op aspecten als het planproces, het programma, de architectuur, de woningplattegrond en de afwerking. In al deze projecten wordt onderscheid gemaakt tussen drager en inbouw, oftewel wat is vast en veranderlijk.
Onder de casestudies zijn zeer uiteenlopende projecten. Voorbeelden zijn de Amsterdamse Doe het zelf Maatschappij met geïmproviseerde vormen van wonen, werken en culturele functies op 42 hectare terrein van de voormalige ADM-werf in Amsterdam, de wijk Nieuw-Leyden in Noord-Leiden waar woningen verrezen op een gemeenschappelijke parkeergarage als een voorbeeld van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en het Homeruskwartier in Almere, een voorbeeld van (Individueel) Particulier Opdrachtgeverschap.
Behalve de 7 voorbeeldprojecten worden verschillende aspecten van Community Architecture beschreven: het historisch perspectief, het proces en de architectuur. Dit laatste hoofdstuk van Wilfried van Winden gaat over het spanningsveld tussen het collectieve en het individuele bij Community Architecture projecten. Niet alle projecten zijn architectonisch even geslaagd, zo leidt de opzet van het Homeruskwartier tot een “onverschilligheid ten opzichte van het geheel.”
De voordelen van Community Architecture zijn meer zeggenschap voor de gebruiker, meer betrokkenheid van de bewoners en minder kosten bij andere wensen van de gebruiker dan “de standaard.”
Community Architecture in Nederland is een handig boek om je als betrokkene, initiatiefnemer, bewoner of architect te oriënteren op verschillende vormen van participatiebouwen. Henk van der Woude besluit het boek met de opmerking dat er geen formule voor gegarandeerd succes wordt gepresenteerd. Hij vindt daarvoor de verschijningsvormen te divers en het proces te complex. In het boek wordt dan ook geen uitspraak gedaan over welke vorm van Community Architecture de meeste kans op succes biedt.
Informatie: Community Architecture in Nederland / Auteur(s): Henk van der Woude, Machiel van Dorst, Babet Galis, Wilfried van Winden, Wouter Vanstiphout e.a. / Bindwijze: Paperback met flappen / Formaat: 17 x 22 cm / 240 pagina's / Uitgever: Thoth / Prijs: € 26,50 / ISBN: 978 90 6868 611 1
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook