> > Recensie: ir.J.J.M. Vegter

Recensie: ir.J.J.M. Vegter

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-09-2013 - Deze zomer is een bescheiden uitgave over het werk van architect, Rijksbouwmeester en stedenbouwkundige Jo Vegter (1906-1982) verschenen.

tekst: Bart van Hoek / Beelden uit het besproken boek

Na zijn studie in Delft werkt Vegter enkele jaren als assistent voor traditionalist Molière. Daarna neemt architect Vegter een architectenbureau in Leeuwarden over. In een van zijn eerste projecten, een traditioneel vormgegeven woonhuis in Holten, is de invloed van Molière duidelijk zichtbaar. De ontwerpen die Vegter daarna maakt kunnen worden omschreven als 'shake hands' architectuur, wederopbouwarchitectuur met een mengeling van moderne en traditionele invloeden.

Een betonnen silogebouw voor een meelfabriek aan de Rijnhaven in Rotterdam, een moderne watertoren bij Dokkum, een bankgebouw in Groningen, restauratie van kerken illustreren dat het werk van Vegter heel veelzijdig is. Vijf van zijn ontwerpen kregen in 2007 de monumentenstatus. Zijn bekendste gebouwen zijn ongetwijfeld het Provinciehuis in Arnhem dat hij met H. Brouwer en T. T. Deurvorst ontwierp en het Ministerie van Financiën (1970-1975) met architecten van de Rijksgebouwendienst.

Jo Vegter deed met J.F. Berghoef mee aan de vooroorlogse prijsvraag voor een nieuw Amsterdams stadhuis. Zij wonnen de prijsvraag, maar het ontwerp werd nooit gerealiseerd. Waarschijnlijk is hij door deze prijsvraag gevraagd om Rijksbouwmeester te worden.

Het boekje "ir. J.J.M. Vegter (1906-1982) architect rijksbouwmeester (1958-1971) stedenbouwkundige" is het eerste overzicht dat over het werk van Vegter is verschenen. Ondanks zijn bescheiden omvang is het een zeer informatie uitgave. Het toont zo'n twintig projecten met archieffoto's en tekeningen. Drie teksten (een biografie, Jo Vegter en Friesland en Rijksbouwmeester) schetsen een beeld van de architect. De laatste tekst is een interview met Chris Vegter, zijn zoon die dearchitectenpraktijk voortzette, maar dit jaar stopte.

Informatie: ir.J.J.M. Vegter/ Auteur: Marieke Kuipers / Vormgeving: Suzanne Fischer / 60 pagina's / Uitgever: Tresoar / ISBN: 978-90-74071-00-0

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook