> > Archief Hertzberger naar Het Nieuwe Instituut

Archief Hertzberger naar Het Nieuwe Instituut

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-11-2013 - Architect Herman Hertzberger draagt een belangrijk deel van zijn archief over aan Het Nieuwe Instituut. Het gaat om een collectie van circa 7.000 ontwerpschetsen, van bijna zijn hele oeuvre, vanaf de jaren vijftig tot heden.

schetsen Herman Hertzberger voor Studentenhuis Weesperstraat en de Drie Hoven

De schetsen geven inzicht in het ontwerpproces en de ideeën achter gebouwen als Centraal Beheer in Apeldoorn en Muziek Centrum Vredenburg in Utrecht. De overige archiefdelen worden op termijn eveneens overgedragen.

De schetsen tonen het ontwerpproces en de achterliggende ideeën van beroemde gebouwen als Centraal Beheer in Apeldoorn (1967-1972), Muziek Centrum Vredenburg (1972-1979) en het Ministerie van Sociale Zaken (1979-1990), van scholen, theaters en woningen. Ze geven inzicht in de wijze waarop de architect denkt en ontwerpt, en laten zien hoe hij voortdurend zoekt naar en experimenteert met ruimtelijke oplossingen.

Herman Hertzberger (1932) is één van Nederlands bekendste architecten en neemt al meer dan een halve eeuw een uitgesproken positie in binnen de architectuur door zijn streven naar een menselijke en menswaardige architectuur. Hertzberger geldt bovendien als de meest toonaangevende scholenbouwer in Nederland. Hij brak begin jaren tachtig door met zijn Apolloscholen in Amsterdam; scholen met een vriendelijk karakter door hun villa-achtige uitstraling en met de voor Hertzberger typerende hal, die een multifunctioneel karakter heeft en zou uitgroeien tot zijn handelsmerk. Hierin ligt de uitdaging voor al zijn ontwerpen: er voor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten. Een opgave die in al zijn gebouwen centraal staat.

De schetsen worden op dit moment gedigitaliseerd en geïnventariseerd, en toegankelijk gemaakt voor onderzoekers. De overige delen van het archief, zoals de maquettes, presentatietekeningen, werktekeningen en correspondentie worden op termijn eveneens aan Het Nieuwe Instituut overgedragen.

Het archief van Hertzberger vormt een belangrijke bron in het onderzoek naar de geschiedenis en de relevantie van het Nederlandse Structuralisme, in het kader van de samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en de Technische Universiteit Delft binnen het Jaap Bakema Studiecentrum. Hertzberger is een van de meest prominente vertegenwoordigers van het Structuralisme, de stroming die de menselijke maat terug wilde brengen in de architectuur. Het eerste resultaat van dit onderzoek is een tentoonstelling in het najaar van 2014.

Maandag 11 november vindt de officiële ondertekening van de overeenkomst tussen Het Nieuwe Instituut en Herman Hertzberger voor overdracht van het archief plaats in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook