06-01-2014 - Het nieuwste Bonas-boek gaat over het werk van meubelontwerper, (interieur)architect en docent Dirk van Sliedregt.
Met deze monografie besteed BONAS, na eerdere uitgaven over Ida Falkenberg Liefrinck (2000), Cora Nicolaï-Chaillet (2004) en Elmar Berkovich (2011), opnieuw aandacht aan interieurarchitectuur. Het werkterrein van Van Sliedregt was breed. Hij ontwierp een omvangrijke collectie meubels, realiseerde interieurs voor onder andere apotheken en raadhuizen en ontwierp een tiental gebouwen als architect. Daarnaast gaf hij les en schreef een boek. Het werkgebied van de streng christelijk opgevoede Van Sliedregt lag grotendeels op de Bible Belt.
Van Sliedregt gaf les aan de academies in Enschede (1950-55) en Amsterdam (1955-78). Vervolgens werd hij directeur van de nieuw op te richten Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen (1978-87), een HBO-opleiding. Tot zijn leerlingen behoren architect Mart van Schijndel (1943-1999) en interieurarchitect Evelyne Merkx.
De meubelontwerpen van Van Sliedregt kunnen worden gekarakteriseerd als functioneel en ambachtelijk. Kenmerkend voor zijn stoelen was de scheiding tussen de constructie en zitvlak. Hij had bewondering voor ontwerper Kaare Klint. Het bekendst zijn de rotan meubelontwerpen die hij ontwierp voor Gebr. Jonkers uit Noordwolde in Friesland. De decennia na de oorlog was rotan door de materiaalschaarste een populair en goedkoop materiaal om meubels mee te maken. Enkele van deze meubelen zijn opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.
In de uitgave is minder aandacht voor zijn werk als architect. Dit oeuvre is zoals eerder gezegd bescheiden. Pas in 1953 ontwierp hij zijn eerste woning. Daarna volgden een tiental alledaagse gebouwen, veelal woningen. De kracht van hem lag echter bij de meubelenontwerpen die uitgebreid worden besproken in het boek. Door een tentoonstelling in 2001 over Van Sliedregt en een toenemende aandacht voor ambachtelijkheid kwam dit werk opnieuw in de belangstelling te staan. Het boek besluit dan ook met enkele stoelontwerpen die zijn beïnvloed door Van Sliedregt.
Net als Friso Kramer, Benno Premsela en Hein Stolle was Dirk van Sliedregt belangrijk voor de naoorlogse interieurinrichting in Nederland. De monografie over Dirk van Sliedregt is een mooie aanvulling op de documentatie over deze periode.
Informatie: Dirk van Sliedregt 1920-2010 meubelontwerper, interieurarchitect, docent / Auteurs: Anja Tollenaar, Femke Huisman / Vormgeving: Manifesta / Nederlandstalig / 240 pagina's / Uitgever: BONAS / ISBN: 978-90-76643-57-1 / Prijs: € 30.00
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook