> > Recensie: F.C.J. Dingemans (1905 - 1961)

Recensie: F.C.J. Dingemans (1905 - 1961)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-11-2012 - In de boekenreeks van de stichting BONAS verscheen onlangs een uitgave over architect Frans Dingemans: "F.C.J. Dingemans 1905 - 1961 Stadsarchitect van Maastricht".

Dingemans volgde zijn opleiding in Delft waar hij les had van de traditioneel georiënteerde architecten Henri Evers en Granpré Molière. Vanaf 1927 werkte hij als zelfstandig architect en bij de stadsarchitect van Hilversum, Dudok. In de oorlog ging hij werken in Maastricht.

Dingemans ontwierp in dienst van de Gemeente Maastricht naoorlogse woonwijken, waaronder de in de heuvels uitwaaierende Parochiewijken in het westen, de wijken rond het Koningsplein en de snelweg A2 in het oosten, de vernieuwing Stokstraatkwartier in het centrum en een stadskantoor in het centrum van de stad. Dit laatste gebouw heeft inmiddels plaats moeten maken voor een plan van Jo Coenen.

Vanaf 1951, in de laatste 10 jaar van zijn leven, heeft hij een snel groeiend architectenbureau met projecten in heel Nederland. Projecten uit deze tijd zijn het postkantoor en een woontoren in Enschede, een schoolgebouw en woningbouw in Amstelveen en woningbouw in Roosendaal.

Ondanks dat het omvangrijke archief van Dingemans is vernietigd, is de auteur er toch in geslaagd een uitgebreid werkenoverzicht samen te stellen. Behalve enkele bijzondere bouwwerken zoals het eerder genoemde postgebouw in Enschede (1957 - 1964), een tribune met betonnen schaaldakconstructie voor sportpark Geusselt in Maastricht (1959 -1964) en een kubistische politiepost Amby in Maastricht (1955) is de architectuur van de gebouwen niet bijzonder. Die zou omschreven kunnen worden als de voor die tijd veel gebruikte "shake hands" architectuur met zowel moderne als traditionele elementen.

De aandacht in "F.C.J. Dingemans 1905 -1961 Stadsarchitect van Maastricht" gaat dan ook terecht uit naar de vele stedenbouwkundige plannen voor wijken in Maastricht, geïllustreerd met vele historische luchtfoto's. Als hoogtepunt worden de Parochie-wijken in het westen van Maastricht genoemd, vanwege de zorgvuldige inpassing in het landschap.

Informatie: F.C.J. Dingemans 1905 -1961 Stadsarchitect van Maastricht / Auteur: Joosje van Geest / 216 pagina's / Uitgever: BONAS / ISBN: 9789076643540 / Prijs: € 29.00

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook