> > Oase blikt terug op beginjaren OMA

Oase blikt terug op beginjaren OMA

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-05-2014 - Tijdschrift Oase gaat in nummer 94 terugblikken op de beginjaren van architectenbureau OMA. De redactie doet een oproep aan auteurs voor teksten voor dit nummer.

Enkele projecten van OMA uit de jaren tachtig (foto's: Bart van Hoek)

Oase wil een blik werpen op de architectuurproductie van OMA tijdens het eerste decennium, tot aan 1989 – een mythische maar tegelijkertijd niet erg bekende periode in de geschiedenis van het bureau. Deze periode werd dat jaar afgesloten met de eerste grote overzichtstentoonstelling over OMA / Rem Koolhaas in Museum Boijmans Van Beuningen.

Oase: "We willen de voorstellen, plannen en projecten zelf nauwkeurig en kritisch onderzoeken, bijvoorbeeld om na te gaan of – en waarom – zij inderdaad hadden bijgedragen tot een betere ruimtelijke of sociale omgeving. Eerder dan de klemtoon te leggen op – in recent OMA-onderzoek belangrijke – thema’s als mediatisering, receptie of discursieve omkadering, willen we tot dit onderzoek een bijdrage leveren door middel van een frisse kritische kijk op de architectuurontwerpen."

De redactie zoekt 2 soorten bijdrages. Auteurs wordt gevraagd om één OMA-project te kiezen uit 42 al geselecteerde projecten uit de periode tussen 1978 en 1989, en om het te bespreken in maximum 1500 woorden. Daarnaast wordt auteurs gevraagd om één koolhaasiaanse techniek uit deze periode te belichten in een tekst met maximaal 2000 woorden.

"Kernredacteuren" van Oase 94 zijn Job Floris (MONADNOCK / Rotterdamse Academie van Bouwkunst), Christophe van Gerrewey (Universiteit Gent), Klaske Havik (TU Delft), Véronique Patteeuw (ENSAP Lille) en Lara Schrijver (UAntwerpen). Het nummer verschijnt in 2015.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook