> > Filmvertoning Sybold van Ravesteyn in Bergen

Filmvertoning Sybold van Ravesteyn in Bergen

12-05-2014 - De documentaire ‘Sybold van Ravesteyn – architect voor de eeuwigheid’ wordt op zondag 25 mei vertoond in Bergen (NH). De film wordt ingeleid door Kees Rouw.

Sybold van Ravesteyn lijkt aanvankelijk een aanhanger van het 'Nieuwe Bouwen', maar hij begint meer te experimenteren met barokke krullen en andere ronde vormen. Vooral na een reis naar Rome begint hij meer en meer van het modernisme af te wijken en gebruikt hij almaar meer ornamenten en decoraties, bogen en krullen. Zijn zwierige, barokke stijl leidt tot veel controverses met zijn collega’s van het Nieuwe Bouwen. Sybold van Ravesteyn heeft een grote kennis van gewapend beton. Dit is zichtbaar in station Rotterdam Centraal dat in 2008 gesloopt werd. Naast zijn werk als architect bij de NS ontwerpt Ravesteyn vanuit zijn eigen architectenbureau een groot aantal spraakmakende gebouwen. Sybold van Ravesteyn was gedurende zijn gehele actieve architectenloopbaan een controversiële figuur. Zijn ondogmatische houding binnen de door diverse stromingen verdeelde architectuurwereld en zijn karakteristieke, wisselende voorkeur voor functionaliteit, monumentaliteit en zwierige decoratie, maken hem tot een unieke figuur in de Nederlandse architectuur.

Kees Rouw (1953) studeerde architectuur aan de TU Delft. Vanaf 1992 werkt hij binnen zijn eigen bureau als architect en als adviseur voor ruimtelijke kwaliteit. Zijn bureau, gevestigd in Dordrecht, richt zich met name op restauraties, hergebruik van gebouwen en projecten in de culturele sector. Door de toenemende betrokkenheid bij restauraties, onder andere van het werk van de neo-barokke architect Sybold van Ravesteyn, raakt hij geïntrigeerd door kleurgebruik op gebouwen. Dat leidt in 1998 tot de oprichting van I Colori [Architectuur & Kleur], dat zich bezighoudt met onderzoek naar historisch kleurgebruik en het vervaardigen van kleuranalyses en kleurplannen. Kees Rouw heeft diverse publicaties op het gebied van architectuur op zijn naam staan. In juni 2014 verschijnt bij nai010 uitgevers de monografie Sybold van Ravesteyn Architect.

De documentaire ‘Sybold van Ravesteyn, architect voor de eeuwigheid’ van Koert Davidse wordt vertoond in CineBergen, Eeuwigelaan 7, Bergen. Entree: € 8,50 (t/m 18 jaar en 65+ € 7,00). Reserveren kan via 072 589 6310 of onderstaande website.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook