> > Fietsenstalling Stationsplein West Utrecht geopend

Fietsenstalling Stationsplein West Utrecht geopend

23-05-2014 - De fietsenstalling onder de trappen van Stationsplein West in Utrecht is de grootste van Utrecht, biedt plek aan 4200 fietsen en is dag en nacht geopend. De afgelopen maandag geopende stalling is ontworpen door Kraaijvanger.

De entree van de drie verdiepingen hoge fietsenstalling ligt aan het Jaarbeursplein. Het daglicht valt diep binnen de tribunes op de trap en een groot daklicht dat uitkijkt op het stadskantoor. Grote vides verspreiden het licht over de hele ruimte. Het interieur wordt verder gekenmerkt door een strakke inrichting elke verdieping heeft zijn eigen kenmerkende felle kleur. Bijzonder aan de stalling is dat je incheckt met je ov-chip of leenpas. Hierdoor wordt er niet meer gewerkt met bonnetjes. Daarnaast kun je door een geavanceerd systeem boven de gangpaden zien waar nog plek in een rek is.

Over een paar jaar opent de grootste fietsenstalling ter wereld haar deuren aan de andere kant van Utrecht Centraal. Dit is een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten met een capaciteit van 12.500 fietsen.

Stationsplein West in Utrecht vormt de schakel tussen het Jaarbeursplein, het nieuwe station Utrecht Centraal en Stadskantoor Utrecht. Het plein ligt ligt op acht meter hoogte. Dit is hetzelfde niveau als de entrees van de publieke gebouwen. Het verhoogde plein gaat over in een brede trap die uitkomt op het Jaarbeursplein. De trap en het plein vormen één geheel met de fietsenstalling. Kraaijvanger ontwierp zowel de fietsenstalling als het plein en het stadskantoor.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook