> > Plan voor herontwikkeling bankgebouw Kraaijvanger

Plan voor herontwikkeling bankgebouw Kraaijvanger

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-06-2014 - Architectenbureau Kraaijvanger wil de voormalige dependance van de Nederlandsche Bank aan de Boompjes in Rotterdam ontwikkelen tot een 24uursgebouw BANK waar werken, uitgaan en cultuur hand in hand gaan.

Het door Henry Zwiers ontwierpen pand met ruim 9.000 m² vloeroppervlak staat nu bijna 15 jaar leeg. Om het weer verhuurbaar te krijgen is het volgens Kraaijvanger essentieel om het gebouw een nieuwe identiteit te geven door de potenties van de plek te koppelen aan actuele behoeftes: een 24uursgebouw BANK waar werken, uitgaan en cultuur hand in hand gaan.

In BANK staan ontmoeting en samenwerking centraal. Kraaijvanger zet hierbij in op de gamesector, één van de snelst groeiende moderne industrieën op het moment. Gartner, een toonaangevend IT onderzoeks- en adviesbureau, stelt dat vanaf 2016 de gamification goed zal zijn voor een multibillion sector. BANK heeft de potentie het hart van de Rotterdamse 'serious games' sector worden.

Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp van Kraaijvanger is dat de verhuurbare kantoorruimte wordt gecombineerd met een groot podium, een kluis en een dakbar. Het BANKpodium faciliteit onder andere spraakmakende congressen als TEDx, optredens van bekende artiesten en workshops van grote denkers. Aan de BANKdakbar kan worden vergaderd, gegeten en geproost met spectaculaire uitzichten over de stad en de Maas. De bestaande kluis in de kelder van het gebouw wordt getransformeerd tot De BANKkluis. Deze is ingericht met de meest uiteenlopende virtual reality faciliteiten voor activiteiten die geen daglicht nodig hebben.

Architect David Hess van Kraaijvanger vertelt over zijn ontwerp: "Een aantal plekken in het gebouw hebben beperkte daglichttoetreding en een lage verdiepingshoogte. Door ze te transformeren tot publieke functies zoals een podium en virtual reality facility krijgt het gebouw nieuwe doorbloeding. Deze levendigheid geeft betekenis, identiteit en meerwaarde aan de overige hoge, lichte verdiepingen die uitstekend kunnen worden ingericht als kantoorruimte."

Voor wat betreft de programmatische invulling en de exploitatie van het BANKpodium heeft Popkantoor met Kraaijvanger meegedacht. Initiatiefnemer Dave Geensen zegt over het plan: "Dit pand is qua architectuur en uitstraling alleen al geweldig en zou voor ons een zeer geschikte locatie zijn. Een fantastische entree, ideale ruimte voor een zaal met balkon, centraal gelegen en goed bereikbaar, parkeren kan zo'n beetje naast het pand in de garage met een capaciteit van 623 plekken, mogelijkheden voor laden en lossen en een ongekend uitzicht vanaf het dak," zegt Geensen.

Popkantoor heeft zich als partner verbonden aan het ontwikkelen van het projectplan van Kraaijvanger en zet zich in om Rotterdam weer te voorzien van een goede middenzaal (capaciteit 800 - 1.200) voor live muziek en events. Geensen: "We kijken hoopvol uit naar het vervolg van dit traject en naar het eerste optreden in de nieuwe zaal."

Hess presenteerde het plan woensdag 4 juni op het Transformatieplein op de Provada aan de eigenaar van het pand Cradle of Development.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook