> > Preview: Tentoonstelling Structuralisme

Preview: Tentoonstelling Structuralisme

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-09-2014 - Komende zaterdag opent de tentoonstelling over het Nederlandse structuralisme in Het Nieuwe Instituut. Curatoren Herman Hertzberger en Dirk van den Heuvel gaven donderdag een toelichting op de tentoonstelling.

tekst en fotografie: Bart van Hoek

Het structuralisme was een reactie op het grootschalige en eenvormige modernisme. Architecten als Aldo van Eyck, Piet Blom, Joop van Stigt, Jan Verhoeven en Herman Hertzberger ontwierpen gebouwen waarin enkele basiseenheden aaneengeschakeld worden tot een geheel gebouw. Zo ontwierp Blom zijn kubuswoningen in Helmond en Rotterdam, Aldo van Eyck het Burgerweeshuis met zijn kenmerkende prefab betonkoepels en Herman Hertzberger Centraal Beheer met kantoortuin.

Dirk van den Heuvel toont op een groot rood meubel de belangrijkste ontwikkelingen van het structuralisme. Dit is het resultaat van zijn onderzoek binnen het Jaap Bakema Study Centre. De invulling van dit deel van de tentoonstelling zal een aantal keren wisselen. Op het meubel staan maquettes van bijvoorbeeld Het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck, het eerste structuralistische gebouw, en de Prix de Rome prijsvraag-inzendingen van Piet Blom en Joop van Stigt, een ander belangrijk moment in het structuralisme. Het zijn allen projecten die opgebouwd zijn uit een beperkt aantal elementen tot een compleet dorp. Het zijn projecten die je tot in het oneindige kunt uitbreiden door er elementen aan toe te voegen. Deze ruimte had bijvoorbeeld architect en stadsvernieuwer Theo Bosch niet, omdat hij zijn structuren moest inpassen in de bestaande stad. Dit leidde tot een ander soort architectuur, wat ook op de tentoonstelling te zien is.

"Ruimte maken, ruimte laten" toont het verhaal van het Structuralisme door de ogen van architect Herman Hertzberger, een van de bekendste vertegenwoordigers van de stroming. Dit deel van de tentoonstelling is opgebouwd uit 4 straten met de thema's Werkplaats, Voorwerk, Aan het Werk en Werk, oftewel van inspiratie, naar idee en gebouw. "Aan het werk" biedt een blik in het ontwerpwerk van Hertzberger. Een kleine selectie van de tienduizend schetsen die Hertzberger de afgelopen 65 jaar heeft gemaakt wordt getoond. Ook te zien zijn Hertzbergers notitieboekjes en maquettes die bijvoorbeeld mooi de ontwikkeling van het ontwerp voor (het nieuwe) Tivoli tonen. Hertzberger wijst op 3D-schetsen voor een faculteitsgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven. Hertzberger heeft twijfel over het gebruik van 3D-computerprogramma's door de jongere generatie een meerwaarde heeft voor het ruimtelijk inzicht en weet niet of dit resulteert in een andere architectuur.

Hertzberger beschrijft de vormentaal van het structuralisme als het oneindige gebruik van eindige middelen, waarin een aantal elementen steeds weer terugkeren. Hertzberger: "Piet Blom was geniaal in het schakelen van elementen. Mijn inbreng in het structuralisme is het gebruik van rasters. Ik zoek naar welke regels je in de architectuur moet toepassen, zodat het bevrijdend werkt. Speelruimte is mijn favoriete woord."

De tentoonstelling is te zien van 21 september 2014 tot 11 januari 2015 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De tentoonstelling is onderdeel van een uitgebreider programma met rondleidingen en een lezing van Herman Hertzberger (9 oktober).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook