> > Recensie: Gert Boon (1921-2009)

Recensie: Gert Boon (1921-2009)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-09-2013 - Onlangs werd bekend dat het door architect Gert Boon (1921-2009) ontworpen orgel in zijn boerderij in Hoog Buurlo verhuist naar het Nationaal Orgelmuseum in Elburg. Het andere doel van de door hem opgerichte stichting Het Gelderse Huisorgel is de publicatie van dit boek door Hans Ibelings over zijn werk.

tekst: Bart van Hoek / beelden uit het besproken boek

Architect Gert Boon (1921-2009) is een van de onbekendste architecten van de structuralisten en Forum-groep. Hij volgde zijn opleiding aan de MTS en kunstnijverheidsschool te Amsterdam. Na de oorlog voltooide hij zijn studie aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich te Zürich. Een jaar na zijn afstuderen keerde hij terug naar Nederland waar hij zijn architectenbureau begon.

Het boek toont zijn sterk op geometrie en patroon gebaseerde ontwerpen. In zijn oeuvre keren regelmatig dezelfde motieven terug, zoals aan elkaar geschakelde, ten opzichte van elkaar verschoven, rechthoekige woningen en interieurs voor winkels en showrooms met cirkelsegmenten. Deze cirkels keren ook terug in zijn prijsvraagontwerp voor het stadhuis in Amsterdam (1967), met een schakeling van uit kwartcirkels opgebouwde vierkanten. Boon tekende zijn ontwerpen op millimeter papier uit, vaak gebruikmakend van de toen net geïntroduceerde viltstiften. Hij onderscheidde zich door zijn kleurontwerpen met kleuren die afkomstig lijken van diezelfde viltstiften.

Ibelings houdt zich in de introductie bezig met de vraag waarom Boon zo'n onbekende is. Hij heeft niet altijd de kans gegrepen om zijn werk onder de aandacht te brengen. Als redactielid van Forum had hij net als Aldo van Eyck, Herman Hertzberger en Jaap Bakema de mogelijkheid om zijn werk te publiceren. Hij maakt hier echter geen gebruik van. Opmerkelijk is daarom ook dat hij, nadat hij allang zich heeft teruggetrokken op zijn boerderij in Hoog-Buurlo, hij toch nog twee keer van zich laat horen met alternatieve ontwerpen voor de Tweede Kamer en het Nederlandse Architectuurinstituut.

Het boek over Gert Boon is het eerste overzicht van deze eigenzinnige architect. Met tekeningen, maquettes, archieffoto's en foto's van de huidige situatie is het oeuvre van Gert Boon voor het eerst in kaart gebracht. Kenmerkend voor Boon is dat zijn grootste project, woonbuurt Menthenberg te Arnhem (1968-70), nu pas voor het eerst is gepubliceerd. Een van zijn mooiste ontwerpen is zijn tweede ontwerp voor Kerk en Wereld in Driebergen (1963), een meervoudige opdracht die werd gewonnen door Aldo van Eyck. Een mooi sculpturaal ontwerp dat wordt getoond met opengewerkte perspectieven, een isometrie en een maquette.

Informatie: Gert Boon / auteur: Hans Ibelings / Nederlandstalig / Afmetingen: 17 x 23.5 cm / 208 pagina's / The Architecture Observer / ISBN 978-90-819207-5-9 (ISBN Engelstalige editie: 978-90-819207-6-6) / Prijs 29,- euro

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook