> > Renovatie hoofdgebouw universiteit Eindhoven

Renovatie hoofdgebouw universiteit Eindhoven

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-11-2014 - Het door OD205 ontworpen hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven wordt gerenoveerd naar ontwerp van Team V.

De door de Technische Universiteit Eindhoven uitgeschreven aanbesteding voor de "total engineering" is gewonnen door Team RSVP, een samenwerkingsverband van Team V Architectuur, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Valstar Simonis en Peutz. Het gebouw wordt een uitnodigende campusentree en een etalage van innovatie en techniek.

Het Hoofdgebouw uit het begin van de jaren zestig is in ontworpen door Sam van Embden en Jacques Choisy van OD205 en vormt een belangrijke schakel in het ensemble van de TU/e-campus. Hoewel architectonisch van hoge kwaliteit, is het gebouw sterk verouderd qua comfort en duurzaamheid. Door de bestaande kwaliteiten te combineren met state-of-the-art materialen en technieken kan het gerenoveerde gebouw in potentie een BREEAM-NL Outstanding certificaat halen.

De uitgangspunten voor de winnende ontwerpvisie waren optimaal hergebruik van de bestaande constructie, maximale toetreding van daglicht en het voorkomen van energetische verspilling. Het gebouw, met 16 bouwlagen en een vloeroppervlak van ruim 44.000 m², wordt gestript en voorzien van nieuwe energiezuinige installaties en een vliesgevel van super isolerend glas.

In de ontwerpvisie wordt centraal in het gebouw een nieuwe, verbindende trap voorgesteld die vanuit de zogeheten rode loper (het campus-brede verbindende loopbruggensysteem) onregelmatig en zigzaggend naar de bovenste verdieping loopt. Langs de trap liggen zalen, labs en ontmoetingsplekken; onderwijs en onderzoek worden er zichtbaar en met elkaar verbonden.

Na de renovatie zal het gebouw onderdak bieden aan de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences, het College van Bestuur, de University Club en acht ondersteunende diensten.

Half januari wordt gestart met het strippen en saneren van het gebouw. In 2018 zal het vernieuwde Hoofdgebouw in gebruik worden genomen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook