28-05-2015 - De Hub van David Hess, architect en associé bij Kraaijvanger, is winnaar van de prijsvraag 'Wonen in de toekomst' die woningcorporatie Havensteder eind 2014 uitschreef.
De Hub is een demontabel, modulair woonsysteem waarin voorzieningen zijn opgenomen voor wooncomfort in de breedste zin. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro, te besteden aan het uitwerken van een prototype in een gebouw van Havensteder in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. Ook stelt Havensteder een eigen medewerker ter beschikking om hierbij te helpen.
De vakjury zegt over het ontwerp: “Het doordachte voorstel van de Hub speelt in op een van de belangrijkste vraagstukken in de vastgoedsector: de flexibilisering van wonen in de steden. Het prototype van hun demontabele unit is bovendien opschaalbaar en biedt onze sector meerwaarde,” aldus Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder en voorzitter van de vakjury, in een toelichting op de beslissing.
De Hub maakt het mogelijk om korte termijn businesscases voor transformatie te ontwikkelen. Door zowel fysiek als financieel ruimte en comfort van elkaar te scheiden, ontstaat een alternatief voor de hoogdrempelige plannen waarbij het hele gebouw in een keer getransformeerd wordt. Slechts enkele minimale casco ingrepen door de gebouweigenaar zijn nodig om bestaande systemen van toevoer van bijvoorbeeld elektra en water, aan te laten sluiten op de Hub. Ook leegstaande kantoorpanden kunnen daardoor op een hele simpele manier (tijdelijk) een nieuwe functie krijgen.
De Hub wordt gefinancierd door de leveranciers van energie, water en afvalverwerking. Ze gaan samen een joint venture aan waarbij ze eigenaar van het systeem en van de materialen blijven. De bewoners van de Hub sluiten een leasecontract af met de leveranciers en betalen voor wat ze gebruiken. De Hub sluit aan bij de ontwikkeling dat mensen steeds meer bereid zijn te betalen voor gebruik in plaats van voor bezit, in lijn met het gedachtegoed van de circulaire economie.
Naast functionaliteit en comfort is bij het ontwerp van de Hub extra aandacht besteed aan een aantrekkelijke vormgeving. Hierdoor is de Hub een herkenbaar object dat qua look & feel, maar ook wat betreft functionaliteit te vergelijken is met een iPad: een drager voor verschillende applicaties.
De onderdelen van de Hub worden centraal in een fabriek gemaakt en vervolgens op locatie in elkaar gezet. Bijkomend voordeel van het modulaire systeem van de Hub is daarom dat je het overal kunt opbouwen.
Overige finalisten van de prijsvraag waren het bureau ZUS en het team van SOLOLAB, een samenwerking tussen Evelien Pieters en Anne Seghers.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook