> > Herontwikkeling voormalig brouwerijcomplex Valkenburg

Herontwikkeling voormalig brouwerijcomplex Valkenburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-09-2015 - Het voormalige brouwerijcomplex in Valkenburg aan de Geul wordt herontwikkeld door ontwikkelaar Wyckerveste naar ontwerp van Moederscheim Moonen.

Het Rotterdamse architectenbureau (met Limburgse wortels) heeft een stedenbouwkundig masterplan ontwikkeld inclusief architectonische gebouwuitwerking. Het historische en monumentale Leeuw terrein getransformeerd tot een mix van gastronomie, lifestyle, sport en leisure. Wyckerveste: "Met dit plan wordt recht gedaan aan de monumentale waarden van het brouwerijcomplex, de omgeving en de toeristisch-recreatieve identiteit van Valkenburg aan de Geul."

De Provincie sloot in 2012 een overeenkomst met de gemeente Valkenburg aan de Geul om samen het terrein van de voormalige brouwerij te ontwikkelen. Het (fabrieks-)terrein zal de komende jaren veranderen in een ontmoetingsplek voor de Limburgers en haar bezoekers. Hierbij is naast de kwaliteit en diversiteit van het aanbod ook de openbare ruimte en de groene parkachtige omgeving van wezelijk belang. Daarnaast zal het terrein een omgeving worden voor diverse evenementen en happenings.

Op het terrein heeft Shimano Europe een primeur gepland. Het betreft een Experience Center (belevingscentrum), waar consumenten Shimano’s high end materialen in fietssport, hengelsport en roeien kunnen zien en testen. Wyckerveste bekijkt met de Amstel Gold Race XPerience de mogelijkheden voor uitbreiding van de Amstel Gold Race XP en een daarbij behorend een (wielren)hotel op het ‘belevingscentrum’.

De overige participanten zullen een mix vormen tussen sport en medische functies, event center en een fietsverhuurbedrijf. Het voormalige monumentale brouwerijgebouw wordt ingericht als een gastronomisch centrum rondom Limburgse ambachtelijke producten en specialiteiten. In de brouwerij zal in de toekomst, naast kleinschalige productie van streekproducten, ruimte zijn voor horeca, verkoop en educatie rondom dit thema.

Op 7 september is de intentie-overeenkomst voor de herontwikkeling ondertekend door Wyckerveste en de Gemeente Valkenburg. Naar verwachting is medio 2017 het circa 15.000 m² omvattende project voltooid.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook