> > Start realisatie Zijdebalen in Utrecht

Start realisatie Zijdebalen in Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-09-2015 - In Utrecht is de bouw begonnen met de bouw van de binnenstedelijke ontwikkeling Zijdebalen. De buurt is een ontwerp van Mulleners & Mulleners, Venster Architecten en de stedenbouwkundige Rijnboutt.

Zijdebalen wordt gerealiseerd in twee fasen. De eerste fase die nu start bestaat uit een variatie van 12 herenhuizen en 223 appartementen. Onder de woningen komen twee verdiepte parkeergarages voor 206 parkeerplaatsen. In fase 1 heeft Bouwinvest Residential Fund 177 vrije sector huurappartementen en 142 parkeerplaatsen verworven. De koopwoningen in fase 1 bestaan uit 46 appartementen en 12 herenhuizen en zijn allen verkocht. De eerste fase wordt ontsloten door de Zeedijk, de nieuwe Jongeneelstraat, Westerdijk en het nieuwe plein Jongeneelwerf. Tussen eind 2016 en begin 2017 zijn de 235 woningen bewoond. De volgende fase vanaf de Jongeneelstraat tot aan de David van Mollemstraat is nog in ontwikkeling. In Zijdebalen komen circa 500 woningen. Het streven is dat de nieuwe woonwijk Zijdebalen in 2019 klaar is.

Zijdebalen sluit aan bij de ambitie van Utrecht om te groeien naar een stad met een kwalitatieve leefomgeving van 400.000 inwoners. Thans zijn dit er 330.000. Om dit mogelijk te maken is urbanisatie van de stad nodig. Waarbij tevens aandacht is voor de kwaliteit van de openbare ruimte, gebouwde omgeving en groen. De kwaliteit van een compacte, overzichtelijke stad wordt daarmee gewaarborgd. Zijdebalen speelt met haar gevarieerde woningaanbod in op de vraag naar wonen in de stad. En creëert tevens openbare ruimte voor ontmoeting en verbinding.

De woningen zijn verbonden door binnentuinen. De straten in Zijdebalen worden gesierd met een variatie van bomen en een diversiteit aan vaste planten. Het plein langs de Westerdijk en de Korenschoofstraat krijgt de naam Jongeneelwerf. Dit is verwijzing naar waar ooit het hout over water werd aangevoerd. Het is de ultieme ontmoetingsplek in het gebied tussen Zijdebalen het Noorderlicht en wordt gesierd met 6 Anna Paulownabomen en clusters van vaste planten. Op het plein komt een horecapaviljoen met een ecologisch begroeid dak, waarin tevens de nutsinstallaties op een mooie manier zijn opgenomen. De variatie van bomen en vaste planten in Zijdebalen geven iedere straat een eigen karakter en natuurlijke uitstraling.

Het oorspronkelijke lusthof Zijdebalen dat tot aan de Amsterdamsestraatweg was gesitueerd kende een fraaie toegangspoort met daarin een smeedijzeren hek. De tuinen en de toegangspoort waren in de stijl van Lodewijk IV. Dit fraaie hekwerk is op verschillende tekeningen over het lusthof terug te vinden. Onder meer in de tekeningen van de tekenaar van stads- en dorpsgezichten Jan de Beijer (1703 – 1780). Dit fraaie ontwerp komt terug in het nieuwe Zijdebalen en vormt de toegang tot de binnentuin vanaf de Jongeneelwerf. Het smeedijzeren hek wordt door Axel en Wout van der Horst gesmeed, die tegenover Zijdenbalen aan de Bemuurde Weerd in Utrecht hun smidse hebben.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook