> > Wie maakt Haarlem?' in Patronaat

Wie maakt Haarlem?' in Patronaat

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-10-2015 - Ruimtelijk ontwerper Arjan Luiten en de Haarlems stadsbouwmeester Max van Aerschot organiseren op 17 november een bijeenkomst over de ontwikkeling van Haarlem.

Het event vindt plaats in het kader van 'Het jaar van de Ruimte' en vloeit mede voort uit het feit dat steeds meer steden in een fase van transitie komen of al verkeren. De overheid was lange tijd als vanzelfsprekend 'maker' van de stad. Maar die rol verandert. Het accent komt binnen diverse vormen van samenwerking en partnership steeds vaker (ook) bij ander partijen te liggen, zowel private als publieke.

In het Haarlemse coalitieakkoord staat dat het in toenemende mate aankomt op 'samen doen'. De vraag op welke manier(en) dat zou kunnen is actueel en vraagt om invulling. Daarom is het een goed moment om 'Wie maakt Haarlem?' te organiseren. De initiatiefnemers zoeken niet naar één ingekaderde oplossing, maar willen door alle disciplines heen zo veel mogelijk mensen uitdagen. Zodat professionals, betrokken burgers, bestuurders, risico nemende ontwikkelaars, maar ook met name de overheden (gemeentelijk en provinciaal) tot nieuwe inzichten en op competentie gerichte dwarsverbanden kunnen komen.

Volgens de bedenkers van 'Wie maakt Haarlem?' wordt in de huidige stedelijke ontwikkelingsprocessen te weinig gebruikt gemaakt van de intelligentie van energieke betrokken burgers. Het doel van het event is dan ook om de aanwezige kennis te mobiliseren en deze vervolgens te koppelen aan bevlogen, betrokken stadsmakers. Het gemeenschappelijk vaststellen van een gewenst eindbeeld speelt daarbij ook een rol.

Gehoopt wordt op deelname uit zoveel mogelijk disciplines. De stad is immers niet alleen het domein van architecten en stedenbouwers. De bedoeling is om een platform te vormen waar ideeën en voorstellen verzameld kunnen worden. Op basis van actieve participatie en engagement ontstaat zo een informeel netwerk. Uiteindelijk zouden concrete voorstellen direct voorgelegd kunnen worden aan het lokale en provinciale bestuur.

'Wie maakt Haarlem?' wordt mede ondersteund door de gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland. De moderator van de avond is Guido Wallagh (onder meer bekend van Nederland wordt Anders ). Tot de sprekers behoren Hans Leeflang (Jaar van de Ruimte), Paul Gerretsen (Deltametropool), Ton Venhoeven (voormalig Rijksadviseur Infrastructuur), Judith Lekkerkerker (Ruimtevolk), Roel Steenbeek (voormalig directeur Y-mere), Joost Ravoo (NS), Steven Slabbers (landschapsarchitect), Wienke Bodewes (directeur Amvest en voorzitter Neprom) en Remi Adriaansens (directeur Arcadis).

Mede op basis van hun kernachtige inbreng wordt in groepsverband gesproken over aspecten als stedelijke netwerken, stedelijke samenwerking, de circulaire stad, de klimaatadaptieve stad en de virtuele stad .'Wie maakt Haarlem?' begint 17 november om 18.00 uur. Er wordt voor broodjes en soep gezorgd. Het aantal plaatsen is beperkt. Vooraf aanmelden is daarom verplicht. Dat kan via onderstaande website.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook