> > CASA-avond over Arnhem Centraal

CASA-avond over Arnhem Centraal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-11-2015 - Op woensdag 18 november organiseert architectuurcentrum CASA een feestelijk programma over verleden, heden en toekomst van Arnhems stationsgebied. Het belooft een dynamische avond te worden vol met films van toen, presentaties, interviews, columns en (live) muziek!

Geen project uit in de recente bouwgeschiedenis van de stad is zo gevierd én verguisd als Arnhem Centraal. In de jaren negentig maakte het ontwerp internationaal furore; de befaamde Amerikaanse architectuurcriticus Charles Jencks roemde Arnhems OV-Terminal zelfs als het meest innovatieve architectuurconcept van de jaren negentig wereldwijd. Het betekende de definitieve doorbraak voor de toen nog jonge Ben van Berkel. De realisatie van zijn dynamische ontwerp (1996), waarin verschillende verkeersstromen samenvloeien, bleek echter een zeer complexe opgave. Nog niet eens zo lang geleden was het zelfs onzeker of de spectaculaire transferhal wel zou worden afgebouwd.

Zo'n kwart eeuw na de presentatie van de eerste plannen is het eindelijk zover! Een historische gebeurtenis die zeker gevierd moet worden! Aan de vooravond van de officiële opening van Arnhemse nieuwe Transferhal brengt CASA een dynamisch programma vol infotainment onder de titel OVT, een verwijzing naar OV-Terminal maar ook naar 'Onvoltooid Verleden Tijd'. Hierin kijken we terug op de hoogte- en dieptepunten van 25 jaar bouw en bouwput, mijmeren weg bij de voorgangers van het nieuwe station en zullen stil staan bij de vraag hoe nu verder? Dat doen we met een keur aan bijzondere gasten.

Ton Burgers, een van de auteurs van het recent verschenen boek Sporen naar Arnhem Centraal voert het publiek in sneltreinvaart langs de voorgangers van het huidige station. Oud-wethouder Robin Hartogh Heijs wordt geïnterviewd over de prille plannen in de jaren negentig en de aanloop naar het huidige station. Arjan Dingsté, projectarchitect van UNStudio, en wethouder Gerrie Elfrink zullen ingaan op de recente ontwikkelingen en de toekomst van het stationsgebied. De OV-Terminal vormt weliswaar de kers op de taart van Arnhem Centraal, maar daarmee is dit megaproject nog niet afgerond.

Informatie: De CASA-avond is om 20 uur in Showroom Arnhem, Kleine Oord 177/Langstraat 20 (ingang tijdens werkzaamheden). De entree is 5,- euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook