> > Oude IJsselbrug bij Zutphen wordt verbreed

Oude IJsselbrug bij Zutphen wordt verbreed

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-11-2015 - MoederscheimMoonen Architects heeft in combinatie met constructeursbureau APcon de aanbesteding gewonnen voor de verbreding van de Oude IJsselbrug in Zutphen en het groot onderhoud aan de brug.

De verbreding is nodig voor een betere en hoogwaardige voetgangers- en fietserszone. Dit sluit ook aan bij een algehele kwaliteitsimpuls voor het gebied, die de gemeente Zutphen wil geven met het programma ‘Rivier in de stad’.

De Oude IJsselbrug in Zutphen is een plek met een rijke historie. De huidige brug is inmiddels al het zevende exemplaar. Hout, staal, bombardementen, geleende constructies uit Zaltbommel, Breukelen en Oosterbeek geven letterlijk kleur aan de historie van deze plek.

De ontwerpers hebben het voorgestelde ontwerp vooral opgevat als een nieuwe pagina in de toekomst van de stad; als ware het de achtste brug. Een brug die duidelijk zichtbaar en voelbaar symbool staat voor een nieuwe stap in de overbrugging van de IJssel; met de herontdekking van het water als voornaamste thematiek.

Architect Erik Moederscheim: ‘Het ontwerp is ontwikkeld vanuit het concept van comfort en voelbare kwaliteit voor voetgangers en fietsers van dichtbij, maar ook vanuit een krachtige herkenbaarheid van veraf. Vanuit deze thematiek hebben we een doorsnede ontworpen die een krachtige en zuivere lijn vormt in het landschap en een comfortabele lay-out creëert. De verbreding voor voetgangers en fietsers krijgt een royale opstand, die het gevoel biedt dat je op een nieuwe (voetgangers)brug loopt. Daarnaast versterkt de opstand de zichtbaarheid veraf en biedt in potentie een drager om met de brug het langste meubelstuk van Nederland te realiseren.’

Een bijzondere rol in het concept is verder weggelegd voor de beide aanlandingen. Ze zijn ontworpen vanuit een sterke belevingswaarde en uitgewerkt tot bijzonder plekken om even stil te staan. Bijvoorbeeld om de karakteristieke skyline van de stad te bewonderen, het water van dichtbij te beleven, of je wandeltocht via de uiterwaarde voort te zetten.

MoederscheimMoonen en Apcon en werken deze schetsen de komende maanden verder uit met stakeholders. De uitvoering van de verbreding en het groot onderhoud staan gepland voor medio 2017. MoederscheimMoonen werkt ook aan de nabijgelegen P+R parkeergarage bij station Zutphen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook