> > Plannen voor uitbreiding Museum Arnhem

Plannen voor uitbreiding Museum Arnhem

01-12-2015 - Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met een investering van 11,2 miljoen euro.

De plannen van Museum Arnhem voorzien in uitbreiding met een grote ondergrondse tentoonstellingsruimte, een nieuwe aansprekende entree met betere publieksfaciliteiten, restauratie van het monumentale pand, betere zichtbaarheid in de stad en een groei van het aantal bezoekers naar 75.000 tot 100.000 per jaar. Aanvankelijk zou het museum een plaats krijgen in het door NL Architects ontworpen kunstencluster ArtA. Dit project ging op het laatst niet door, de destijds kersverse gemeenteraad stemde tegen de bouw van ArtA.

Behalve vernieuwing van het gebouw gaat het museum zich duidelijk profileren met als thema 'Kunst en Samenleving'. Dit thema wordt de verbindende factor tussen de verschillende collecties en exposities in het museum. Directeur Saskia Bak is blij dat het museum eindelijk haar vleugels kan uitslaan: "het museum zit op één van de mooiste plekken van Nederland met een geweldig uitzicht. Wij willen het parklandschap nog beter bij het museum betrekken. De tuin wordt de ‘groene buitenzaal’ van het museum.”

Museum Arnhem heeft landelijk een goede naam als kunstmuseum, maar wil ook bij de Arnhemmers meer in beeld komen. Door de zichtbaarheid in de stad te vergroten en door aantrekkelijke exposities met een duidelijk profiel. Het museum gaat ‘de geest van oud-directeur en kunstpromotor Pierre Janssen terugbrengen’ door net als hij ‘kunst naar de mensen te brengen’. Museum Arnhem wil op die manier bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad.

Wethouder Cultuur, Gerrie Elfrink is enthousiast over de plannen van Museum Arnhem: "Het museum heeft goed begrepen waar de museumbezoeker van tegenwoordig naar op zoek is. Mensen komen niet alleen voor de collectie, maar voor de museumbeleving. Die is hier straks volop te vinden. Het museum ligt op een mooie locatie en maakt straks ook vanaf de zuidkant, vanaf de rivier, een uitnodigend gebaar. Alle kansen om het glooiende landschap te benadrukken en te gebruiken, worden benut."

Vanuit de gedachte dat ieder kind moet kunnen kennismaken met kunst- en cultuur krijgt onderwijs een prominente plek in de programma's die het museum voor Arnhem en haar inwoners ontwikkelt. Het museum stelt 11 december a.s. zijn eerste kinderdirecteur aan. Verder komen er verdiepingsprogramma's voor kunstliefhebbers uit de omgeving, zodat er altijd iets nieuws te ontdekken valt in het museum. In de Arnhemse bloeiende keten van creatieve industrie speelt het Museum een prominente rol. Er is sprake van intensieve samenwerking met ArtEZ en met de organisatie van Sonsbeek 2016.

Als de gemeenteraad instemt met de plannen, starten gemeente en museum de architectenselectie op om de plannen concreet te maken.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook