> > FARO wint selectie Veemarktterrein te Utrecht

FARO wint selectie Veemarktterrein te Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-12-2015 - FARO Architecten heeft de besloten prijsvraag voor de ontwikkeling van blok C op het Veemarktterrein te Utrecht gewonnen.

beelden: FARO

In samenwerking met Strootman landschapsarchitecten en Beumer Makelaars is een plan gemaakt voor 50 woningen en 8 appartementen. Het project wordt gerealiseerd in opdracht van Ooms Bouw & Ontwikkeling.

Binnen het plan zijn meerdere typen mede-opdrachtgeverschap mogelijk. Een koper kan zelfs met een eigen architect en aannemer een eigen woning ontwerpen en bouwen. Op deze wijze wordt, onder supervisie van FARO een maximum aan diversiteit gegarandeerd.

FARO omschrijft het plan als een stedelijke structuur van gesloten bouwblokken, met een gevarieerd en rijk gevelbeeld. Voordeuren zorgen voor heldere begrenzing aan de straatzijde. De binnenterreinen bieden plaats aan rust, groen en speelruimte.

FARO: "De grote maat van blok C is een waar cadeau. Het leent zich uitstekend voor een sfeer­volle binnenwereld. Strootman Landschapsarchitecten heeft tevoren meerdere ontwerpen gemaakt die recht doen aan de uitstraling en de logistiek van zo'n grote binnentuin. Met verschillende invullingen, wordt deze kans van het stedenbouwkundig plan volledig benut."

Het ontwerp bevat een volledig overbouwde parkeervoorziening, zodat er geen geparkeerde auto's in het zicht zijn.

Bij een plan van stedelijke bouwblokken horen gevels met een stedelijke uitstraling. heeft dit ook vertaald in beeldregieregels. In het stedenbouwkundig plan van het Veemarktterrein worden de bouwblokken opgevat als een verzameling individuele gevels die samen een bouwblok omsluiten. In dit plan is gekozen voor duurzaam en tijdloos materiaalgebruik, geïnspireerd op veel Utrechtse stedelijke buurten. Bakstenen gevels in verschillende kleuren (rood/oranje, bruin/rood, geel en een wit gekeimde steen) vormen de basis van het schetsplan. Ook smetranden en hardstenen of antracietkleurige plinten behoren tot het assortiment.

Op alle onderdelen wordt op duurzaamheid ingezet. Een plan met een GPR van 8 en woningen met een EPC van 0 en lager.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook