> > De Bunker Eindhoven wordt uitgebreid tot woontoren

De Bunker Eindhoven wordt uitgebreid tot woontoren

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-12-2016 - De Bunker, het voormalige studentencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven, krijgt een volledige renovatie en een uitbreiding in de vorm van een toren.

Beelden: Powerhouse Company

Eind 2015 heeft een combinatie van ontwikkelaars RED Company en Being Development, samen met architectenbureau Powerhouse Company, de ontwikkelprijsvraag voor het pand gewonnen. Het winnende plan is in het afgelopen jaar verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met de TU/e en de gemeente Eindhoven.

Het plan voorziet in een zorgvuldige renovatie en uitbreiding van De Bunker, een markant, brutalistisch en monumentaal gebouw ontworpen door befaamd architect Huig Maaskant uit de late wederopbouwperiode. Aan De Bunker, gelegen aan de noordkant van het Centraal Station, zal een toren worden toegevoegd die voortborduurt op het karakter van De Bunker. Diverse architectonische elementen van het huidige gebouw zijn door Powerhouse Company (winnaar van de Maaskantprijs voor Jonge architecten in 2011) hergebruikt in het ontwerp van de toren, waarmee een onlosmakelijk geheel wordt gecreëerd en het ontwerp van Maaskant met respect wordt behandeld.

Het geheel zal uiteindelijk een uitgebreide mix van functies kennen, met voornamelijk wonen, kantoren en een grand-café. Er zijn gesprekken om een short-stay hotel toe te voegen. Het gebouw zal worden voorzien van de nieuwste technologische toepassingen en zal hiermee een voorbeeld worden van een innovatieve mixed-use ontwikkeling. Met deze ontwikkeling is het behoud van De Bunker verzekerd en krijgt Eindhoven er een nieuw en bijzonder icoon bij.

Vice-voorzitter mr. Jo van Ham van de TU Eindhoven (TU/e): Voor de universiteit staat één ding voorop: het behoud van de Bunker als cultureel én maatschappelijk erfgoed. Duizenden oud-studenten hebben warme herinneringen aan feestavonden, concerten en bijeenkomsten, destijds in de AOR (Algemene OntspanningsRuimte). Dat geldt ook voor de talloze verenigingen die er huisden “De TU/e hecht daar groot belang aan”, schetst vice-voorzitter Jo van Ham van het College van Bestuur van de universiteit. “Verder is het gebouw zelf inmiddels onlosmakelijk deel van Eindhoven geworden én is het architectonisch erfgoed. Allemaal argumenten om dit project tot een goed einde te brengen en te behouden voor de stad.”

Nanne de Ru van architectenbureau Powerhouse Company: "De architectuur van de Bunker markeert een zeer belangrijke periode in de geschiedenis van na-oorlogse architectuur. De brutalistische aard van het ontwerp van Maaskant vraagt om een sterke benadering in het ontwerp van toevoeging", zegt De Ru. "In plaats van de standaard ontwerpoplossing bij monumenten om ofwel de nieuwbouw op afstand te zetten, ofwel om het als ‘fremdkorper' te laten contrasteren hebben we de nieuwe toren op de Bunker juist ontworpen als een voortzetting van de ontwerptaal van Maaskant. Het resultaat is een gebouw dat zich op verschillende schaalniveau’s laat lezen. Enerzijds als icoon aan de Kennedylaan, anderzijds als een culminatie van volumes aan de Vincent van den Heuvellaan. Door het toevoegen van de toren kunnen we het tegelijkertijd voor elkaar krijgen dat al het parkeren ondergronds wordt opgelost en de Bunker kan worden gerestaureerd, en kan de geest van de oorspronkelijke glamour van het gebouw worden teruggebracht. De nieuwe Bunker wordt zo een hybride geheel van vorm en functie, gelegen in een prachtig park waarmee het gehele complex beter tot zijn recht komt."

Het initiatief is recentelijk door het College van B&W goedgekeurd en zal opgenomen worden in de prioriteitennota van de Gemeente Eindhoven. De oplevering is voorzien in 2019.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook