> > Recensie: Architectuurgids Nederland (1980 - nu)

Recensie: Architectuurgids Nederland (1980 - nu)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-05-2009 - Sinds midden jaren tachtig maken auteurs Piet Vollaard en Paul Groenendijk architectuurgidsen over Nederland. In deze reeks is bij Uitgeverij 010 de nieuwe "Architectuurgids Nederland" verschenen. De gids behandelt de periode vanaf 1980 tot heden. Het vervangt "De gids voor hedendaagse architectuur" uit 2004.

Vlnr. De cover en pagina's met projecten in Wageningen, Arnhem, Almere, Haarlem en Zeeland.

De layout is hetzelfde als van de in 2006 verschenen Architectuurgids Nederland (1900 - 2000). De zwart wit afbeeldingen hebben plaats gemaakt voor kleurenfoto's, het liggend formaat voor een staand formaat. De projectbeschrijvingen beslaan een halve tot een hele pagina en bestaan uit een of meer foto's, een beknopte tekst en projectinformatie als adresgegevens, ontwerpers en literatuur. De inleiding behandelt de bloeiperiode die de Nederlandse architectuur sinds 1980 heeft gekend.

De gids is bijzonder gefocust op de actualiteit. Gebouwen die slechts enkele maanden geleden voltooid zijn, zijn opgenomen. Ook wordt er vooruit gelopen op de voltooiing van enkele projecten, zoals Het Stedelijk Museum in Amsterdam (Benthem Crouwel), het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem (Koen van Velsen) en het Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer (DOK Architecten). Bij het doorbladeren van de gids vallen een aantal verrassende projecten op, zoals een Eco-wijk in Culemburg en een recreatiepark in Zeeland. Niet alleen gebouwen maar ook civiele kunstwerken als de houten brug Akkerwinde bij Sneek van Onix Achterbosch Kunstwerken en uitkijktorens op de Veluwe en in Drenthe staan in de gids.

De fotografie is helaas wisselend van kwaliteit. De foto's zijn genomen op zowel zonnige als druilerige dagen. Het valt op dat sommige foto's niet meer actueel zijn, zo is het busstation van Nio Hoofddorp inmiddels van kleur verschoten en heeft de toneeltoren van het Nederlands Danstheater sinds anderhalf jaar een andere beschildering.

Natuurlijk roept de selectie van de 500 projecten vragen op. Waarom is de renovatie van het voormalig pakhuis Jobsveem in Rotterdam wel opgenomen en het vernieuwde Ministerie van Financi├źn niet? En waarom wordt de gehele wijk IJburg bij Amsterdam in slechts een halve pagina besproken? Of waarom staan de politiestations van Wiel Arets in Cuijk en Boxtel niet in de gids? Maar over het algemeem brengt de gids de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen dertig jaar in kaart, van het structuralisme tot het historiserende neo-traditionalisme, van Groningen tot Limburg. Met zijn vele literatuurverwijzingen is het boek een vertrekpunt voor iedereen die ge├»nteresseerd is in recente Nederlandse architectuur.

Informatie: Architectuurgids Nederland (1980-nu) / Auteurs: Paul Groenendijk, Piet Vollaaard / Fotografie: Rook & Nagelkerke / Vormgeving: Piet Gerards Ontwerpers / Vertaling: John Kirkpatrick / Nederlands- en Engelstalig / 372 pagina's / 220 x 140 mm / Hardcover / Prijs: 39.50 euro / Uitgeverij: 010 Publishers / ISBN 978 90 6450 679 6.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook